Lokalhistoriewiki:Hovedside: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 8: Linje 8:
<div id="front-main-left-smakebiter" class="front-post">
<div id="front-main-left-smakebiter" class="front-post">
====Smakebiter fra artiklene====
====Smakebiter fra artiklene====
{{Forside randomteaser ny|count=4|category=F2|category=1._mai¦Arbeiderbevegelsen¦Thranerørsla¦Fagforeninger}}
{{Forside randomteaser ny|count=4|category=F2|category=Arbeiderbevegelsen¦Thranerørsla¦Fagforeninger}}
</div>
</div>
</td>
</td>

Sideversjonen fra 1. mai 2015 kl. 09:11

Ukas artikkel

Sigrid Wiborg Andersen med stengun. Mobilisering ved Fjellsby Bedehus dagen før freden.
Foto: Familien (1945)
Sigrid Wiborg Andersen f. Wiborg i Skoger (nå Drammen) 3. juli i 1914 og døde 27. oktober 1978 på Kongsberg) var husmor og ekspeditrise.

Under andre verdenskrig var hun motstandskvinne. I begynnelsen av okkupasjonen var hun kurér for ektemannen Finn Andersen, men etter at han ble skutt og drept i 1944, ble hun sambandssjef og kuréransvarlig. Ingen annen norsk kvinne nådde høyere i Hjemmestyrkenes hierarki. Les mer...

Smakebiter fra artiklene

Bygningsarbeidernes forening, Hamar og omegn ble stiftet 12. januar 1912 under navnet Hamar og Omegn Træarbeiderforening. Industriforbundsvedtaket på fagkongressen i 1923 førte til opprettelsen av flere industriforbund i fagbevegelsen. Norsk Bygningsindustriarbeiderforbund ble stiftet høsten 1923. Som en følge av det endret Hamar og Omegn Træarbeiderforening navn til Bygningsarbeidernes Forening, Hamar og omegn 21. desember 1923. Foreningen ble tilsluttet Norsk Bygningsindustriarbeiderforbund som avdeling 102.

Arkivmateriale etter Bygningsarbeidernes forening, Hamar og omegn oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur


Brumunddal Transportarbeiderforening, Brumunddal i nåværende Ringsaker kommune, var avd. 39 i Norsk Transportarbeiderforbund. Foreningen holdt sitt første møte 26. september 1960. Møtet regnes som starten på det som etter hvert skulle bli gruppe 09, og deretter avdeling 39 i Norsk Transportarbeiderforbund. Foreningen regner sin stiftelsesdato til 1. juni 1961. Det var da foreningen ble registrert som gruppe 09 i forbundet. 1. mai 1964 fikk foreningen avdelingsnummer 39.

Magne Bjerke ledet Brumunddal Transportarbeiderforening disse første årene. I 2002 opphørte foreningen, og dens status ble endret til klubb.

Arkivet etter transportarbeiderforeningen oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur


Furnes kommunale forening, avd. 138 i Norsk kommuneforbund, ble stifta 21. mai 1948. Foreningen opphørte i 1964, da Furnes og Nes ble en del av storkommunen Ringsaker. De tre avdelingene i Norsk kommuneforbund, Nes (nr. 93), Ringsaker (nr. 264) og Furnes (nr. 138) gikk sammen om ei forening for den nye kommunen.

Arkivet etter Furnes kommunale forening oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!
  Les mer …

Amedia, fram til 2012 A-pressen, er et mediekonsern som ble grunnlagt under navnet Norsk Arbeiderpresse i 1948. Det ble starta opp som et finanisieringsselskap eid i fellesskap av LO, Arbeiderpartiet og arbeiderpressen. Pr. 2014 er Amedia den nest største aviseieren i Norge målt etter omsetning. Konsernet eier 35 dagsaviser og 27 fådagersaviser, driver elektroniske medier og har trykkerier i Norge og Russland. LO sentralt og flere fagforbund eier omkring 45 % av aksjene. Telenor har en like stor eierandel. Fritt Ord eier omkring tre prosent av aksjene i Amedia.

Arbeideravisene samarbeida gjennom Arbeiderpressens Samvirke, og var eid av lokale partilag, LO-forbund og etter hvert også Norsk Arbeiderpresse som dermed ble aviseier og ikke bare et finansieringsselskap. I 1990 ble Norsk Arbeiderpresse refinansiert av LO. Det ble omorganisert til et konsern, og de enkelte avisene ble organisert som datterselskap. Navnet ble endra til A-pressen. Konsernet utvida virksomheten i 1995, blant gjennom å kjøpe seg inn i TV2 og russiske trykkerier. De hadde også en periode eierinteresser i russiske aviser, blant annet 25 % eierandel i Komsomolkaja Pravda. I 2007 ble aktiviteten i Russland begrensa til trykkeriene.

A-pressen overtok i 2012 Edda Media fra det britiske konsernet Mecom. Dette førte til at aviser som blant annet Fredriksstad Blad, Drammens Tidende, Haugesunds Avis, Gjengangeren og Lofotoposten, som alle hadde vært Høyre- eller Venstre-aviser, ble en del av arbeiderpressen. Det ble satt en del vilkår fopr oppkjøpet både fra Konkurransetilsynet og Medietilsynet. Flere aviser som ble overtatt måtte selges ut, blant annet Varden. Samme år solgte A-pressen seg ut av TV2. Konsernet hadde en eierandel på 50 %, som ble solgt til danske Egmont. Dette konsernet eide allerede 50 % av TV2. I september 2012 skifta så A-pressen navn til Amedia.

Kilder

Eksterne lenker

Ukas bilde

Fevreiso? - Tana - no-nb digifoto 20160401 00063 bldsa NGU0201.jpg
På tur med lang elvebåt i Tanaelva.
Foto: Universitets geografiske undervisningsmateriell, nå i Nasjonalbibliotekets bildesamling.


Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien hadde 2,6 millioner besøk i 2023, og akkurat nå har vi 77 263 artikler og 217 692 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...