Møkeren

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Møkeren
Basisopplysninger
Møkeren 026.jpg
Bildetekst: Solnedgang ved Møkeren
Foto: Anke Loska (2014).
Areal: 12,77 km²
Høyde: 176–174 moh.
Vassdrag: Brødbølvassdraget
Kommune: Kongsvinger
Fylke: Innlandet (Hedmark)

Møkeren er en innsjø i Kongsvinger kommune. Sjøen er regulert som magasin for Brødbølfoss kraftverk, med laveste regulerte vannstand (LRV) på 174 moh, og med høyeste regulerte vannstand (HRV) på 176 moh og et areal på 12,77 km².

Innsjøen får tilsig gjennom Sikåa fra Varaldsjøen og flere mindre bekker. Utløpet går fra sørenden av sjøen, hvor Solbergåa renner ut. Dette er øverste del av Brødbølvassdraget, som renner via flere småvann og elver til Utgardsjøenriksgrensen og derfra videre gjennom Sverige videre via Jösseälven og Byälven til innsjøen Vänern i Värmland.

Det er tillatt med motorbåt på Møkeren, uten begrensing på motorstørrelse. Båt kan settes ut ved Dragonmoen Camping. Det er også tillatt å lande med sjøfly.

Den historiske vandreruten Finnskogrunden går i området rundt innsjøen, og E16 går langs innsjøens vestside. Skogsbygda Austmarka ligger rett sør for innsjøen og langs dennes vassdrag videre sørover.

Under andre verdenskrig gikk det en flyktningerute til Sverige med en etappe mellom Langtjernet forbi Bendikstorpet til vestsida av Møkeren. Ansvarlig grenselos for denne var Karl Langtjernet.

Kilder


Koordinater: 60.1700° N 12.3507° Ø