MF «Storegut»: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: {{Båt |Registreringsnummer = |Museumsnummer = |Egennavn = «Storegut» |Båttype = Jernbaneferge |Lengde = 269,4 |Største bredde =...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 4: Linje 4:
|Egennavn            = «Storegut»
|Egennavn            = «Storegut»
|Båttype              = Jernbaneferge
|Båttype              = Jernbaneferge
|Lengde              = 269,4
|Lengde              = 287
|Største bredde      =
|Største bredde      =
|Bruttotonnasje      = 1 119 brt
|Bruttotonnasje      = 1 119 brt
Linje 21: Linje 21:
|Vernestatus          = Freda
|Vernestatus          = Freda
}}
}}
'''[[DF «Storegut»]]''' ble levert av [[Glommens mekaniske verksted|Glommens Mek. Verksted]] i 1956 til [[Norsk Transportaktieselskab]], – et datterselskap av [[Norsk Hydro]].
'''[[MF «Storegut»]]''' ble levert av [[Glommens mekaniske verksted|Glommens Mek. Verksted]] i 1956 til [[Norsk Transportaktieselskab]], – et datterselskap av [[Norsk Hydro]] og trafikkerte på Tinnsjøen fra 1956 til 1991.


Dette var Norsk Hydros fjerde ferge, og den første dieseldrevne på [[Tinnsjøen]] til [[Rjukanbanen]] i tilknytning til Hydros fabrikker på [[Rjukan]] og [[Notodden]].
Dette var Norsk Hydros fjerde ferge, og den første dieseldrevne på [[Tinnsjøen]] til [[Rjukanbanen]] i tilknytning til Hydros fabrikker på [[Rjukan]] og [[Notodden]].


er en jernbaneferge som ble bygget ved Glommens Mek. Verksted i 1956, og som trafikkerte Tinnsjøen fra 1956 til 1991. Skipet ble fraktet med jernbane til Tinnoset og montert der. Skipet var en del av transportkjeden [[Rjukanbanen]]-[[Tinnsjå|Tinnsjøen]]-[[Tinnosbanen]]-[[Telemarkskanalen]] til trafikken på denne banen ble nedlagt i [[1991]].
Skipet ble fraktet med jernbane til Tinnoset og montert på slippen der. Skipet var en del av den sammenhengende transportkjede mellom [[Rjukan]] og [[Skien]] og [[Frierfjorden]] til trafikken på denne banen ble nedlagt i [[1991]].


Da skipet ble sjøsatt i [[1956]], var det Nord-Europas største innsjøferge. Da tok den over trafikken for [[DF «Ammonia»]], som gikk over til å være reserveferge. Fergen ble [[fredet]] av Riksantikvaren i 2009, samtidig som [[DF «Ammonia»]].  
Da skipet ble sjøsatt i [[1956]], var det Nord-Europas største innsjøferge. Den hadde plass til 19 jernbanevogner og 400 passasjerer
 
«Storegut» tok den over trafikken for [[DF «Ammonia»]], som gikk over til å være reserveferge.  
 
== Fredet ==
MF «Storegut» er Norges eneste motordrevne jernbaneferge og Skandinavias største innlandsfartøy. Fartøyet representerer norsk industrihistorie på et betydningsfullt område. Sammen med fergeleier, slippanlegg, fyrbelysning, jernbanemateriell, jernbanespor og bygningsmasse overført fra Norsk Hydro til [[Rjukanbanen|Stiftelsen Rjukanbanen]] i 1997.
 
Stiftelsen Rjukanbanen, som er eier av MF «Storegut» og DF «Ammonia» bruker foreløpig fartøyene til stasjonært museum på Tinnsjøen.
 
Begge fartøyene ble [[fredet]] 8. august 2009. Fredningen omfattet hele fartøyet med eksteriør, konstruksjon, generalarrangement (detaljer som kledning, vinduer, dører, listverk, gerikter og overflatebehandling), originale tekniske løsninger (herunder fremdrifts- og hjelpemaskineri og elektriske systemer) og det faste inventaret (alt som er fastmontert på vegger, gulv eller tak).


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==

Sideversjonen fra 30. mar. 2018 kl. 10:25

«Storegut»
MF-Storegut Tinnoset 2004 SRS.jpg
Egennavn: «Storegut»
Båttype Jernbaneferge
Lengde 287 fot
Bruttotonnasje 1 119 brt
Byggeår 1956
Båtbygger: Glommens Mek. Verksted
Framdriftsmidler: Dieselmotor
Motortype 3 stk 6 sylindrede MWM dieselmotorer
Kommune Tinn kommune
Lagstilhørighet andre: Norsk Forening for Fartøyvern, Norsk Industriarbeidermuseum.
Nåværende eier: Stiftelsen Rjukanbanen
Vernestatus Freda

MF «Storegut» ble levert av Glommens Mek. Verksted i 1956 til Norsk Transportaktieselskab, – et datterselskap av Norsk Hydro og trafikkerte på Tinnsjøen fra 1956 til 1991.

Dette var Norsk Hydros fjerde ferge, og den første dieseldrevne på Tinnsjøen til Rjukanbanen i tilknytning til Hydros fabrikker på Rjukan og Notodden.

Skipet ble fraktet med jernbane til Tinnoset og montert på slippen der. Skipet var en del av den sammenhengende transportkjede mellom Rjukan og Skien og Frierfjorden til trafikken på denne banen ble nedlagt i 1991.

Da skipet ble sjøsatt i 1956, var det Nord-Europas største innsjøferge. Den hadde plass til 19 jernbanevogner og 400 passasjerer

«Storegut» tok den over trafikken for DF «Ammonia», som gikk over til å være reserveferge.

Fredet

MF «Storegut» er Norges eneste motordrevne jernbaneferge og Skandinavias største innlandsfartøy. Fartøyet representerer norsk industrihistorie på et betydningsfullt område. Sammen med fergeleier, slippanlegg, fyrbelysning, jernbanemateriell, jernbanespor og bygningsmasse overført fra Norsk Hydro til Stiftelsen Rjukanbanen i 1997.

Stiftelsen Rjukanbanen, som er eier av MF «Storegut» og DF «Ammonia» bruker foreløpig fartøyene til stasjonært museum på Tinnsjøen.

Begge fartøyene ble fredet 8. august 2009. Fredningen omfattet hele fartøyet med eksteriør, konstruksjon, generalarrangement (detaljer som kledning, vinduer, dører, listverk, gerikter og overflatebehandling), originale tekniske løsninger (herunder fremdrifts- og hjelpemaskineri og elektriske systemer) og det faste inventaret (alt som er fastmontert på vegger, gulv eller tak).

Eksterne lenker