Mathilde Larsen (1869–1942): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(mor)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Tulla Larsen 1898.jpg|Munchs første bilde av Tulla Larsen|[[Edvard Munch]]/[[Munchmuseet]]|1898}}
{{thumb|Tulla Larsen 1898.jpg|Munchs første bilde av Tulla Larsen|[[Edvard Munch]]/[[Munchmuseet]]|1898}}
'''[[Mathilde Larsen (1869–1942)|Mathilde «Tulla» Larsen]]''' (født [[10. august]] [[1869]] i [[Kristiania]], død i Oslo 1942) var en aktør innen [[Kristianiabohemen|bohemmiljøet i Kristiania]] på slutten av 1800-tallet. Hun var oppvokst i [[Homansbyen (Oslo)|Homansbyen]] som datter av vingrossist Peter Andreas Larsen, og var nummer elleve av tolv barn. Faren døde allerede da hun var seks år og hun ble da formuende.
'''[[Mathilde Larsen (1869–1942)|Mathilde «Tulla» Larsen]]''' (født [[10. august]] [[1869]] i [[Kristiania]], død i Oslo 1942) var en aktør innen [[Kristianiabohemen|bohemmiljøet i Kristiania]] på slutten av 1800-tallet. Hun var oppvokst i [[Homansbyen (Oslo)|Homansbyen]] som datter av vingrossist Peter Andreas Larsen og Mathilde Elisabeth Gløersen, og var nummer elleve av tolv barn. Faren døde allerede da hun var seks år og hun ble da formuende.


Hun gikk blant anet på [[Nikka Vonens Pigeinstitutt]], en kostskole for unge piker, grunnlagt i 1871 på gården Steia ([[Dale i Sunnfjord]]) av [[Nikka Vonen|Nikoline (Nikka) Vonen]]. Hun skal også ha studert grafikk i Berlin.
Hun gikk blant anet på [[Nikka Vonens Pigeinstitutt]], en kostskole for unge piker, grunnlagt i 1871 på gården Steia ([[Dale i Sunnfjord]]) av [[Nikka Vonen|Nikoline (Nikka) Vonen]]. Hun skal også ha studert grafikk i Berlin.

Sideversjonen fra 26. des. 2019 kl. 16:47

Munchs første bilde av Tulla Larsen
Foto: Edvard Munch/Munchmuseet (1898).

Mathilde «Tulla» Larsen (født 10. august 1869 i Kristiania, død i Oslo 1942) var en aktør innen bohemmiljøet i Kristiania på slutten av 1800-tallet. Hun var oppvokst i Homansbyen som datter av vingrossist Peter Andreas Larsen og Mathilde Elisabeth Gløersen, og var nummer elleve av tolv barn. Faren døde allerede da hun var seks år og hun ble da formuende.

Hun gikk blant anet på Nikka Vonens Pigeinstitutt, en kostskole for unge piker, grunnlagt i 1871 på gården Steia (Dale i Sunnfjord) av Nikoline (Nikka) Vonen. Hun skal også ha studert grafikk i Berlin.

Forholdet til Edvard Munch

Utdypende artikkel: Edvard Munch

Hun er særlig kjent for sitt stormfulle forhold til Edvard Munch, hvor han maler henne rett etter at de ble introdusert for hverandre av Gunnar Heiberg høsten 1898. Forholdet var preget av sjalusi, kjærlighetssorg, paranoia, rastløshet, lange reisefravær og alkoholmisbruk, og virket destruktivt på begge.

Munch følte seg forfulgt av den viljesterke Tulla og søkte avstand. Han opplevde at deres destruktive forhold ødela dem begge og at hun kom mellom ham og kunsten. Etter at Tulla Larsen skal ha gjort et selvmordforsøk med morfin møttes de i Munchs hus i Åsgårdstrand i september 1902. Her vraket Munch henne under dramatiske omstendigheter hvor Munch ble skadet i venstre hånd av et vådeskudd som gikk av under uklare omstendigheter. Munch tolket disse hendelsene som et arrangert spill som en hevn fra Tulla Larsens side, assistert av sine venner som mislikte og motarbeidet Munch, fordi han ikke ville gifte seg med henne.

Det ble etter dette svært få salg i Norge, noe Munch mente dette skyldtes bakvaskelser fra den innflytelsesrike Tulla Larsens side.

Munch laget fra høsten 1905 til 1907 flere versjoner av bildet først kalt «Stilleben/Mordersken», senere «Marats død», en henvisning til drapet på den franske revolusjonslederen Marat som ble drept med kniv mens han satt i badekaret av den 25 år gamle Charlotte Corday. I Munchs bilde ligger en blodig og tilintetgjort mann med Munchs trekk i sengen, mens en naken, rødhåret kvinne kvinne med Tulla Larsens trekk, står ved siden av, vendt med betrakteren.

Etter Munch

Allerede året etter, i Paris 10. oktober 1903, giftet hun seg med den ni år yngre kunstmaleren Arne Kavli (1878–1970), men dette ekteskapet ble oppløst i 1910, og senere samme år giftet hun seg med skipsmegleren Hans Brecke Blehr (1875-1945), etter at Blehr året i forveien var blitt skilt fra skuespillerinnen Agnes Mowinckel.

Blehr var fetter av Dagny Juel og svoger av teaterkritiker Sigurd Bødtker (1866–1928) og dramatikeren Gunnar Heiberg. I 1914 fikk de bygget en murvilla i Tidemands gate 28, finansiert og eid av henne på særeie.

Hun ble skilt fra Blehr i 1920 og levde resten av livet i Oslo.

Foruten å være modell for Edvard Munch, er hun også malt av Oda Krohg og ektemannen Arne Kavli. Kavlis første bilde av henne ble malt samme år de giftet seg.

Kilder