Max Oster

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. nov. 2023 kl. 00:49 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:j» til «[[Kategori:J»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Max Oster.
Foto: Ukjent, fra Våre falne.

Max Oster (født 1. desember 1884 i Berlin, død desember 1942 i Auschwitz) var navneskiltmaler i Oslo. Som jøde ble han arrestert i oktober 1942 og sendt i konsentrasjonsleir hvor han ble drept etter kort tid.

Oster var sønn av Cemach David Oster (f. 1858 i Litauen, d. 1934 i Oslo) og Berta Jenny Oster f. Tarschis (f. 1863 i Litauen, d. 1931 i Oslo). Han kom til Norge som ettåring i 1885 sammen med foreldrene. Etter en tid som tobakksarbeider etablerte han seg som navneskiltmaler. I folketellinga 1900 finner vi familien i Hausmanns gate 2. Max er da ført opp som nummer fire av ni søsken. Den eldste er seminarist i Russland, og er ført som fraværende i tellinga. Max' yrke er oppgitt å være «Cigaretmager», mens faren er formann ved en sigarettfabrikk, og den yngre broren Leopold Oster er maskinistlærling på fabrikken.

I 1910 hadde Max flytta hjemmefra, og bodde passende nok i Osterhaus' gate 1 som losjerende. Vertskapet var Isak Weinstock og Jenny Marie Weinstock, som drev tobakksforretning.

I 1942 bodde han i Rådhusgata 28. Han ble pågrepet i forbindelse med jødeaksjonen i oktober 1942, og sendt til Berg interneringsleir. Den 26. november ble han transportert til Tyskland med M/S «Donau», og derfra ble han sendt østover til dødsleiren Auschwitz. Tidlig i desember 1942, altså kort tid etter ankomst i leiren, ble han sendt i gasskammeret. I Våre falne finner vi i tillegg til Max også flere som sto ham nær, nemlig broren Leopolds kone Ida Oster (f. 1885) og deres datter Mirjam Oster (f. 1918) og flere medlemmer av familien Weinstock.

Det er lagt ned en snublesten utafor hans bolig i Rådhusgata.

Galleri

Kilder

Eksterne lenker


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Max Oster inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.