Schutzstaffel

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 19. jul. 2017 kl. 16:30 av PaulVIF (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Schutzstaffel, forkortet SS, var opprinnelig en paramilitær organisasjon knyttet til det tyske nazipartiet NSDAP. Den første oppgaven SS hadde, var å være Adolf Hitlers livvakt. I 1929 ble Heinrich Himmler leder for organisasjonen, en posisjon han hadde resten av krigen. Han utvidet virksomheten til også å gjelde overvåking av andre partier og interne «bråkmakere» innen eget parti.

Etter maktovertakelsen i 1933 utviklet SS seg til en del av Tysklands militær- og ordensvesen, og tok blant annet kontroll over politiet, særlig etter at ledelsen av Sturmabteilung (SA) ble utryddet av SS sommeren 1934. De tre hovedavdelingene i SS var den Allgemeine SS som hadde sine avdelingen gjennom partioragnisasjonen og i Norge gjennom først Norges SS og fra 1942 Germanske SS Norge, SS-Totenkopf-Verbände, herunder Hirdvaktbataljonen og SS-Vaktbataljon 6 som hadde ansvaret for fangeleire, kampstyrken Waffen-SS og overvåkingstjenesten Sicherheitsdienst (SD).

Også prosjekter som Lebensborn var en del av SS' virke i Norge under krigen.

Etter andre verdenskrig ble SS gjennom Nürnbergprosessene erklært som en kriminell organisasjon.

Norske SS-organisasjoner

I Norge ble det opprettet egne SS-avdelinger, først Norges SS og deretter Germanske SS Norge. Angiver- og innfiltrasjonsenheten Sonderabteilung Lola, også kalt Rinnanbanden besto utelukkende av norske medlemmer, og ble etter hvert endel av den tyske overvåkingstjenesten Sicherheitsdienst (SD), og slik en del av det tyske politiet i Norge under okkupasjonen.

Norsk deltakelse i Waffen-SS

I tillegg ble norske frontkjempere vervet til Waffen-SS, hvor de tjenestegjorde i følgende enheter:

I tillegg kan det nevnes at frontsøstrene som gjorde tjeneste i Tyske Røde Kors formelt var verva gjennom Waffen-SS.

Kilder