Østlia (Østre Toten)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Oppkjørselen til den tidligere militærleiren Starum, der Sivilforsvaret og Norsk Hestesenter nå holder til.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Østlia er ei grend i Østre Toten kommune. Grenda ligger ned mot Mjøsa, langs Mjøsvegen mellom Kapp og Bilitt. Tettbebyggelsen på Kapp går nå et stykke inn i det gamle Østlia. Området preges ellers av jordbruk og en del spredt boligbebyggelse.

På høgda vest for Østlia ligger den tidligere militærleiren Starum. Fra garden Ørud, nedafor gamle Starum leir, går vegen Blindtarmen i retning Balke.

Lengst nord i Østlia, innafor tettbebyggelsen på Kapp, ligger Kapp skole. Garden Billerud drives som kunstsenter, Peder Balke-senteret. Salen i hovedbygningen er dekorert av maleren Peder Balke.

En person fra Østlia kalles en østliing.

Østlias historie

Blindtarmen greiner av fra Mjøsvegen ved Ørud.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Tidligere ble Nordlia og Østlia samla kalt Lia. Begge heller mot nord-nordøst ned til Mjøsa. Stedsnavnet Østlia er trulig gitt fra det gamle bygdesenteret Hoff med Hoff kirke. Østlia er den delen av mjøshellinga som ligger mot øst sett fra Hoff, mens naboområdet Nordlia ligger mot nord.

Østlia ble forholdsvis seint bosatt. Grenda ligger unna sola, og jorda er ikke så fruktbar som i området rundt Hoff kirke. I Østlia er det derfor flere eksempler på garder som ble rydda så seint som i høgmiddelalderen, som Ørud, Gåserud og Billerud. Gardsnavn som Haug, Froknestad og Austad vitner imidlertid om at deler av området var rydda tidligere.

Grendas første skole het Østerhaug. Kretsen ble oppretta i 1860. Ved en større skolereform i 1893 ble kretsen nedlagt og erstatta av Kihle skole, ca. to kilometer lenger sør. Denne skifta navn til Kapp skole i 2006.

Østlia hadde lenge en landhandel, ved den gamle oppkjøringa til Starum, men denne ble nedlagt i 1998.

Kilder og litteratur


Koordinater: 60.70206° N 10.90014° Ø