Brattlikollen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Brattlikollen (strøk))
Hopp til navigering Hopp til søk
Libakkfaret på Brattlikollen me den første bebyggelsen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014).

Brattlikollen er et boligstrøk i bydel Nordstrand i Oslo. Det ligger på høydedraget over Ryenjordene mot Brannfjell og Ryen varde. Brattlikollen er også grunnkrets 3504 i Oslo, og denne grenser mot Ryen i øst (langs E6), mot Karlsrud i sør (langs Sandstuveien), og Bekkelagshøgda (grense ved Steingrims vei) og naturområdet Ekebergsletta i vest, og ved friområde nord for Bauneveien mot Simensbråten i nord. Grunnet nærheten til Ekeberg/Brannfjell kaller enkelte området bare for Brannfjell, selv om dette egentlig kun er navnet på høydedraget.

I dette området lå tidligere friluftsrestauranten Ryengen kafé. Området har idag navn etter murmester Hermod Brattli som mot slutten av 1940-årene stiftet A/S Brattlikollen. Dette selskapet eide rundt 80 dekar, og ble solgt til murmester og entreprenør Trygve Brudevold som bygget ut dette området i årene 1952 til 1956 med 13 boligblokker og en kominert bolig- og forretningsgård. Arkitekt var Harald Klem.

Det var opprinnelig planer om at området skulle knyttes til Ekebergbanen gjennom en forlengelse av sidesporet Simensbråtenlinjen, men da T-banen åpnet i 1966 ble området knyttet til denne gjennom Brattlikollen stasjonLambertseterbanen.

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7.

Koordinater: 59.88785° N 10.80315° Ø