Christian Ludvig Clementz

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Christian Ludvig Clementz (født ca. 1734, død 23. mai 1800) var byggmester, murer- og tømrermester i Fredrikstad. Han kom opprinnelig fra Sachsen i Tyskland, men slo seg ned i Fredrikstad rundt 1760. Han skulle bli en sentral skikkelse i byen i tiårene som fulgte og slo seg opp ikke bare som byggmester, men drev også småhandel og eiendomshandel. Han fungerte også som branninspektør i byen i 1770-årene, dog med bare halv lønn. Han gjorde seg også bemerket i forbindelse med byens vannforsyning. Godt vann var en mangelvare i Fredrikstad, men Clementz fant en vannkilde ca. en kilometer øst for byen, kjent som Clementz-kilden eller Oldenborg-ila. For dette fikk han gullmedalje av Det danske Landhusholdningsselskab.

Clementz bodde frem til 1783 i en gård i andre kvartal, ved siden av den gamle skolebygningen. Det var et av byens bedre hus, en to-etasjes murbygning med syv værelser og kjøkken. Huset ble samme år kjøpt av det oppfentlige for 1 900 riksdaler til bruk som sykehus for Fredrikstads garnison. Det stod helt frem til brannen i 1858.

Byens byggmester

Brannkatastrofen i 1764 førte til at nær sagt hele byen måtte gjenoppbygges og byggmester Clementz ble en sentral person i arbeidet som fulgte i de påfølgende årene. Han står bak flere av byens større bygninger som ble oppført i etterkant brannen, blant annet den nye kirken fra 1779 og kasernene ved Torvet fra 1787. Han laget også utkast til nytt rådhus, men tegningene hans ble forkastet av stiftamtmannen som for storslagne.

Han giftet seg i 1760 med Inger Marie Blasterop og hadde fire barn. En av sønnene, Lyder Clementz tjenestegjorde i den danske og franske marine under napoleonskrigene, mens en annen sønn, Johannes Clementz, ble organist i Fredrikstad og døde under koleraepidemien i 1834. Christian Clementz ble begravet 30. mai 1800 på byens kirkegård som dengang lå ved kirken.

Kilder