Andre kvartal i Gamlebyen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Andre kvartal i Gamlebyen i Fredrikstad avgrenses av Raadhusgaten i vest, Tøihusgaten i nord, Voldgaten i øst og Laboratoriegaten i sør. Kun den østlige delen av kvartalet, ut mot Voldgaten, er idag bebygd. De fire gårdene her er oppført etter en brann i 1858. Kvartalet ble sist gang rammet av en brann i 1868 som ødela den vestre halvdelen av kvartalet. Plassen inn mot Tøihuset, som idag tjener som parkeringsplass, ble ikke gjenoppbygd etter brannnen. Dette var for å sikre Tøihuset fra nye branner i den sivile bebyggelsen.

Bygningene mot Voldgaten som er oppført etter brannen og stammer følgelig fra tiden rundt 1860. Den mest iøyenfallende bygningen er hjørnegården mot Tøihusgaten og Voldgaten, med sitt karakteristiske jugendvindu. Bygningen går under navnet Soldathjemmet.

Tidligere bebyggelse i andre kvartal

I andre kvartal lå frem til 1868 den gamle skolen og garnisonssykehuset. Begge gikk tapt i brannen og ble ikke gjenoppført. De utgjorde en sammenhengende husrekke mot Tøihusgaten, på hjørnet av Raadhusgaten.

Kvartalets bygninger

Soldathjemmet, Tøihusgaten 45 i Gamlebyen i Fredrikstad er oppført i 1858. Den er en en-etasjes tømmerbygning i klassistisk stil, med en stor takark ut mot Voldgaten og et karakteristisk jugendvindu på hjørnet Tøihusgaten/Voldgaten. Bygningen har hatt mange eiere, blant annet Østre Fredrikstad kristelige ungdomsforening som i mange år drev soldathjem her, derav navnet. Gården er idag (pr. 2008) i privat eie. Den ble opprinnelig oppført i en etasje, uten takarken som denne ble påbygd i 1903. Hjørnevinduet ble trolig satt inn samtidig av daværende eier politimester Hjalmar Selmer.

Kilder


Gamlebyen i Fredrikstads kvartaler
Nulte · Første · Andre · Tredje · Fjerde · Femte · Sjette · Syvende · Åttende · Niende
Tiende · Ellevte · Tolvte · Trettende · Fjortende · Femtende

Koordinater: 59.20158° N 10.95315° Ø