Nulte kvartal i Gamlebyen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Münsterhuset, kommandantens gamle lysthus.
Foto: Trond Svandal (2008).

Nulte kvartal i Gamlebyen i Fredrikstad avgrenses av Toldbodgaten i vest, Tøihusgaten i nord, Kirkegaten som forlenges inn på Tøihusplassen i øst og Laboratoriegaten i sør. I dag domineres kvartalet av Tøihuset, men før bybrannen i 1764 lå den gamle kommandantgården i dette kvartalet. I tillegg til Tøihuset ligger Bakeriet, det lille Münsterhuset og kommandanthagen i nulte kvartal..

Tidligere bebyggelse i nulte kvartal

Kvartalet skiller seg på flere måter fra Gamlebyens andre kvartaler siden det hovedsakelig fylles av en hage, kommandantens gamle frukthage. Denne ble trolig anlagt i forbindelse med festningens anleggelse i 1660-årene. Den gamle kommandantgården som lå i en vinkel mot Tøihusgaten og Kirkegaten, med front ut mot Kirkegaten, brant ned i 1764. Den hadde blitt oppført i 1695 som den første permanente bolig for festningens kommandant. Etter brannen sto bare kommandantens lysthus i hagen, det såkalte Münsterhuset tilbake, og er således et av byens eldste gjenværende bygninger.

De to store bygningene som idag ligger i kvartalet, Tøihuset og Bakeribygningen, ble begge oppført i etterkant av brannen. Militæretaten som eide grunnen benyttet brannen til å oppføre en stor magasinbygning i festningen som stor ferdig i 1775 etter et par års arbeid. I tillegg ble en ny bakeribygning oppført på restene av det gamle, som også gikk med i brannnen.

Kilder

  • Dahle, Erik: Bevaringsplan for festningsbyen Fredrikstad, 1969
  • Dehli, Martin: Fredrikstad bys historie, bd. 1 og 2, Fredrikstad 1960/1964


Gamlebyen i Fredrikstads kvartaler
Nulte · Første · Andre · Tredje · Fjerde · Femte · Sjette · Syvende · Åttende · Niende
Tiende · Ellevte · Tolvte · Trettende · Fjortende · Femtende

Koordinater: 59.20175° N 10.95076° Ø