Tredje kvartal i Gamlebyen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ekserserhuset, like vest for kirken.
Foto: Trond Svandal (2008).

Tredje kvartal i Gamlebyen i Fredrikstad avgrenses av Toldbodgaten i vest, Kasernegaten i nord, Kirkegaten i øst og Tøihusgaten i sør. Her finner vi idag bygninger som eies av Forsvaret, og som var i bruk av dem frem til nedleggelsen av garnisonen i Fredrikstad i 2002. Bygningsmassen er av den eldste i Gamlebyen, med bygninger oppført i tiårene etter bybrannen i 1764. Det er kun tre gårder som utgjør bebyggelsen i kvartalet idag, Kommandantgården fra 1760-årene, Kjørboegården fra 1767 og Ekserserhuset eller Ridehuset fra 1808. Bygningene benyttes idag (2008) til forskjellige formål - utleie, kontorer og kulturaktiviteter.

Tredje kvartal før brannen i 1764

Et kvartalskart fra 1758 gir et innblikk i den byen som brant ned i 1764. I tredje kvartal lå flere større gårder, og kvartalet var trolig et av byens rikere. Rett vest for kirken, hvor Ekserserhuset eller Ridehuset ligger idag, lå sogneprest Thambs' gård. Den er oppgitt å ha vært ganske ny, vært i bindingsverk og på to etasjer. Vest for sogneprestens gård, lå en mindre gård eid av en major Friedrich Oldenburg. Den oppgis å ha vært i god stand, oppført i tømmer og den var 12,5 fot høy. Mot elven, på hjørnet av Toldbodgaten/Tøihusgaten, hvor kommandantgården ligger idag, lå en gård som er oppgitt som Fr. Holms gård (det kan være enken etter toller Jens Holm). Den var også oppført i bindingsverk, og var 12,5 fot høy. Samme eier (Fr. Holm) eide også en gård i åttende kvartal, hvor den senere Bullgården ble oppført.

Mellom de sørligste og nordligste gårdene i kvartalet viser kartet fra 1758 at det gikk et smalt smug. Gården på hjørnet av Toldbodgaten og Kasernegaten, hvor Kjørboegården ligger idag, var eid av en krigsråd Røhmer. Vi vet ikke mye om ham, men gården var oppgitt å være ganske ny, oppført i mur og 13 fot høy. Altså må det ha vært en av byens mer staselige gårder. Øst for den, på hjørnet Kirkegaten/Kasernegaten, lå en gård som bare kalles Hjørnehuset. Det kan være snakk om en leiegård. Den skal ha vært i god stand, vært oppført i bindingsverk og hele 15 fot høy. Det gjør den til byens nest høyeste bygning før brannen i 1764.

Kvartalets bygninger

Kommandantgården
I gården til kommandanten (Ukjent fotograf)

Kommandantgården i Fredrikstad ble bygget i 1768 som privatbolig for kjøpmann Aanen Paus eller tollskriver Ernst Melchior Leschly. Den ligger i Gamlebyen, er bygd i tegl på en gråstensgrunnmur og har valmtak. Den består av to hovedfløyer, mot Toldbodgaten og Tøihusgaten, samt uthusbygninger i bakgården. Opprinnelig hadde bygningen et inngangsparti via en trapp fra Toldbodgaten og taket hadde tre arker (mot to idag). I 1796 ble gården kjøpt av Militæretaten som bolig for kommandanten ved Fredrikstad festning. Den tjente som det frem til 2002 da Forsvaret la ned sin virksomhet i Fredrikstad og den siste kommandanten flyttet ut.

Kjørboegården

Kjørboegården, Toldbodgaten 35, ligger i Gamlebyen. I 1767 ble den oppført for kjøpmann Hans Kjørboe. Gården består av to bygninger, en to-etasjes bygning langs Kasernegaten og en en-etasjes sidefløy mot Toldbodgaten som begge er oppført i teglsten. Kjørboegården var den mest påkostede bygningen som ble reist etter bybrannen i 1764.

Ekserserhuset eller Ridehuset i Gamlebyen i Fredrikstad ligger i tredje kvartal. Det er oppført i 1808 som ekserser- og ridehus for Fredrikstad festning. Det er en en-etasjes bindingsverksbygning bygget i enkel klassisitisk stil. Den har en ytre bordkledning og har halvvalmet tak. Bygningen huser idag øvingssal for Akademi for scenekunst.

Galleri

Kilder


Gamlebyen i Fredrikstads kvartaler
Nulte · Første · Andre · Tredje · Fjerde · Femte · Sjette · Syvende · Åttende · Niende
Tiende · Ellevte · Tolvte · Trettende · Fjortende · Femtende

Koordinater: 59.20254° N 10.95118° Ø