Cissi Pera Klein

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Cissy Pera Klein i Våre falne.
Snublesteiner over familien Klein ved Museumsplass 3 i Trondheim.
Foto: Olve Utne (2015).

Cissi Pera Klein (født 19. april 1929 i Narvik, død 3. mars 1943 i Auschwitz) var skoleelev i Trondheim da hun ble arrestert fordi hun var jøde, og deportert til dødsleiren Auschwitz. Hennes historie og hennes unge alder har ført til at hun har blitt omtalt som «Norges Anne Frank».

Hun var datter av Wulf Klein (1886–1943) og Milla Klein f. Glück (f. 1886). Faren kom til Norge fra Litauen i 1905, og i 1924 gifta han seg med latviske Milla Glück. De fikk norsk statsborgerskap i 1935.[1] Navnet hennes skrives både Cissi og Cissy i kildene, men det er en overvekt for formen Cissi, og det var det foreldrene skrev på spørreskjema for jøder i Norge i 1942.[2]

Hun ble født i Narvik, men familien flytta til Trondheim kort tid etter dette og etablerte en butikk der.

Den 6. oktober 1942 ble hun, faren og broren Abraham Klein (1926–1943) arrestert under unntakstilstanden i Midt-Norge. På det tidspunktet var hun elev var Kalvskinnet skole, og hun ble henta ut av klasserommet som da var i Trondheim husmorskoles lokaler. Hennes klassevenninne Kitty Bruun Andresen kunne mange år senere fortelle at da Cissi Klein kom på skolen denne dagen var hun oppløst i tårer. Politiet hadde nemlig vært hjemme hos dem kvelden før og konfiskert alle eiendeler – til og med skoleveska og bøkene hennes. Det eneste hun fikk beholde var en liten koffert med noen klesplass. To sivile politimenn kom til skolen i første time og krevde at hun skulle bli med dem. Hennes klasseforstander Randi Skorge Reppe hadde gjort sitt beste for å trøste henne, men kunne ikke gjøre noe da politiet kom.

Det er noe usikkert hvor mange av Trondheims-jødene det var som ble arrestert under unntakstilstanden. Oskar Mendelsohn mener det var totalt omkring 70 personer, og Bjarte Bruland har kommet fram til at det dreide seg om 29 menn.[3] Det tilsier 29 menn og omkring 41 kvinner. Kvinnene ble ikke sendt i fengsel, men satt i husarrest fordelt på tre leiligheter. Som trettenåring var Cissy Pera Klein den yngste av dem. En av leilighetene var familien Kleins i andre etasje i Musumsplass 3, og Cissy Klein ble plassert der – i omgivelser som må ha vært kjente og skremmende på samme tid. Faren og broren ble sendt til Falstad fangeleir.

Kvinnene i leiligheten ble formelt arrestert den 25. november 1942 og overført til Falstad neste dag. De ble så sendt videre til Bredtveit fengsel i Oslo. Den 25. februar 1943 ble familien Klein sendt med M/S «Gotenland», sammen med 155 andre norske jøder. Både Cissy, Abraham og Wulf Klein ble sendt direkte i gasskammeret ved ankomsten til Auschwitz den 3. mars 1943. Dødsfallet ble etter krigen bekrefta av Leo Eitinger, som overlevde Auschwitz.

Cissis mor har knapt blitt nevnt. Hun slapp unna arrestasjon fordi hun lå på sykehus da resten av familien ble pågrepet. Etterpå kom hun seg over til Sverige, og etter krigen vendte hun tilbake til Trondheim. Hun emigrerte senere til Israel og ble gift på ny.

Det er lagt ned snublesteiner til minne om familien Klein ved deres hjem i Museumsplass 3 i Trondheim, og på veggen på bygningen er det en minneplakett som ble satt opp etter initiativ fra hennes klassevenninner i 1997. I tillegg er det reist en statue av henne, sittende på en benk med sin lille koffert, på Museumsplass. Statuen er laget av Tore Bjørn Skjølsvik Cissy Kleins gate, som går over Museumsplass, fikk navn etter henne i 1995.

Referanser

Litteratur og kilder

  • Bruland, Bjarte: Holocaust i Norge : registrering, deportasjon, tilintetgjørelse. Utg. Dreyer. Oslo. 2017. ISBN 978828265142.
  • Jørgensen, Jørn-Kr.: Politiliv : politihistoriske riss og skisser gjennom 260 år. Utg. Nordisk kriminalkrønike. 2004. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Jørgensen, Jørn-Kr.: «Cissy Klein – hennes minne må leve» i Noen rørte ved mitt hjerte : hverdagsessay til husbruk. Utg. Commentum. Sandnes. 2010. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Kalvskinnet skole : fragmenter fra fortiden i svart-hvitt. Utg. Gunnerusbiblioteket. [Trondheim]. 2009. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Cissi Pera Klein i Store norske leksikon.
  • Lystad, Ingrid Lydersen: Tore Bjørn Skjølsvik : naturen blir aldri umoderne = nature will never grow out of date. Utg. Aschehoug. Oslo. 2009. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Reitan, Jon: Jødene fra Trondheim. Utg. Tapir. 2005. Digital versjonNettbiblioteket.

' Rolfsen, Rolf: «Siste minne om Cissi» i Adresseavisen 1995-03-02. Digital versjonNettbiblioteket.