Darkthrone

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ørjan Stedjeberg, "Hoest", fra Taake, sammen med Ted Skjellum, "Nocturno Culto", fra Darkthrone.
Foto: Christian Misje, 2011.
Darkthrones A Blaze in the Northern Sky er utstilt, med avspillingsenhet, på Nasjonalbiblioteket i Oslo.
Foto: Chris Nyborg (2020).

Darkthrone er et black metal-band fra Kolbotn i Follo. Det ble starta opp under navnet Black Death i 1986, og skifta til Darkthrone året etter. De har svært sjelden hatt konserter, og har i stedet for det meste fungert som et studioband.

Den første tida spilte de en blanding av punk og death metal, men da debutalbumet Soulside Journey kom i 1991 hadde de begynt overgangen til black metal. Albumet var allikevel i hovedsak et death metal-album. Etter dette ble de et rent black metal-band. I begynnelsen av 1990-åra var det et tydelig skille mellom de to miljøene, og Darkthrone ble et ledende band innen norsk black metal. Albumene A Blaze in the Northern Sky (1992), Under a Funeral Moon (1993) og Transilvanian Hunger (1994) regnes som bandets beste periode, og fikk stor innflytelse på sjangeren både i Norge og i andre land. På Under av Funeral Moon kom de med den første norskspråklige black metal-låta, «Inn i de dype skogers favn».

Etter 2006 har de eksperimentert mer med andre sjangere, som tradisjonell heavy metal, punk og speed metal.

Per 2020 har Darkthrone bare to medlemmer:

  • Ted Skjellum («Nocturno Culto»): gitar, bass og vokal (1988–).
  • Gylve Nagell («Fenriz»): perkusjon, gitar, bass og vokal (1986–).

De tre tidligere medlemmene av bandet er:

Siden 2005 har Kjell-Arne Hubred og Mats Erik Tannåneset vært med som faste hjelpere i studio. I tillegg har det vært en rekke gjestemusikere med på albumene, som Varg Vikernes fra Burzum, Sverre Dæhli fra Audiopain og Ole Jørgen Moe fra Aura Noir.

I 2020 ble albumet A Blaze in the Northern Sky innlemma i Nasjonalbibliotekets permanente utstilling Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie, med selve albumet og lydspor som kan spilles av.

Litteratur og kilder