Den tysk-norske skolen i Oslo

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Deutsche Schule Oslo - Max Tau»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Skolebygningen på Hegdehaugen sett mot nordøst fra skolegården inne i kvartalet.
Skolebygningen på Hegdehaugen sett mot sørøst fra skolegården med leskuret mot sør inne i kvartalet.

Den tysk-norske skolen i Oslo (tysk: Deutsch-Norwegische Schule Oslo), tidligere Deutsche Schule Oslo - Max Tau ble grunnlagt i 1980 og er en privat barnehage, barne- og ungdomsskole samt videregående skole. Skolen har rundt 320 elever og barnehagen har 86 barn (2021). Halvparten av elevene er norske, tilsammen er det barn fra 37 nasjonaliteter på skolen og i barnehagen.

Kjennetegn

Skolen eies av en stiftelse med et styret på sju medlemmer som velges årlig og med representanter for foreldre/foresatte og ansatte.

En gjensidig avtale fra 26. februar 2010 om utdanning med Tyskland sikrer skolen et årlig statstilskudd. Undervisningen foregår etter tyske læreplaner, og elevene får både norsk og tysk vitnemål (Deutsches Internationales Abitur/DIAP) som gir internasjonal studiekompetanse.

Fra 2010 er skolen en tysk-norsk bikulturell skole som medfører inngående kjennskap til norsk og tysk språk og kultur, herunder en forståelse av likheter og ulikheter. Skolen er en del av et internasjonalt nettverk av mer enn 140 tyske skoler i utlandet.

Skkolen hadde opprinnelig navnet etter den tysk-jødiske forfatteren Max Tau, men ønsket å forenkle de forskjellige skolebegrepene og i 2018 ble det besluttet å endre navnet til dagens navn.

Steder

Eilert Sundts gate

Da skolen startet opp virksomheten var det opprinnelig var det tenkt at dettte skulle være en tysk grunnskole for barn av ansatte ved den tyske ambassaden og tyske personell ved NATOs nordkommando på Kolsås. Den startet opp i kjellerlokalene til den tyskspråklige lutherske menigheten Evangelische Gemeinde deutscher Sprache i Eilert Sundts gate 37. Skolens vekst skapte imidlertid plassmangel og den måtte flytte ut.

Majorstuen

Etter utflyttingen fra Eilert Sundts gate lånte skolen lokaler på Bolteløkka skole i noen år, før den i flere år lånte lokaler på Majorstuen skole.

Hegdehaugen

I 1998 overtok skolen hele Hegdehaugen skole. Skolens barnehage holdt fortsatt til i menighetshuset i ytterligere flere år, men ble senere samlokalisert med skolen.

Skolen har også måtte ta ibruk undervisningslokaler i Pilestredet 75 C.

Flytting til Myren

Skolen er under flytting til de om- og påbygde industrilokalene til høyre (vestsiden) for Akerselva. Bak ligger Myraløkka og bebyggelsen i Arendalsgata.

Etter mange år med stadig vekst er skolen under flytting til nyinnredede lokaler i Sandakerveien 24 D, tidligere Maridalsveien 139.

Dette er gamle industrilokaler, dels fra 1898 og fram mot 1917 som har vært ombygget til kontorer og er nå på- og ombygget til en moderne skolebygning.

Denne innflyttingen vil foregå etappevis fra 5. januar 2022 og fram til 2024 og de yngste barna, opp til 4. klasse, flytter først.

Kilder


Koordinater: 59.9367° N 10.7601° Ø