Ekornsang og gamle sokker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ekornsang og gamle sokker : gammel sangtradisjon i Follo er en CD med sju gamle sanger fra Follo som ble gitt ut av Haakon Esplo og Tone Holte med støtte fra Follo historielag i 2000. Den ble sendt ut som bilag til årboka Follominne i 2000, og ble også solgt en del steder i Follo.

De sju sangene er eksempler på forskjellige sjangre, og er henta fra forskjellige steder i Follo. Flere av dem har opphav utafor Follo, men har fått lokale varianter og har lange tradisjoner i distriktet.

En rekke utøvere er med på plata, blant annet klasse 4B ved Finstad skole i Ski og Myrvollsekstetten. Nærmere angivelse av utøverne står under de enkelte sporene.

Spor 1 : «Så sulla hu mor»

Voggevisa «Så sulla hu mor» ble framført av Tone Holte og Haakon Esplo. Den er et gammel slåttestev. Det finnes mange varianter av denne; på plata er det brukt en variant fra Kråkstad.

Spor 2 : «Arve Svendsen»

«Arve Svendsen» er ei såkalt forbrytervise om Arve Svendsen Brakar (f. 1751) fra Høland som i 1784 ble pågrepet for tyveri og dømt til livsvarig fengsel. Han ble sendt til København, der han ble oppdaga som musiker og ofte ble henta ut fra slaveriet for å spille for byens fornemme. Sangen forteller ikke om hans evner som felespiller; den er en advarende tekst om hva som skjer om man ikke følger den smale sti. Den ble framført av Myrvollsekstetten, Tone Holte og Haakon Esplo. Versjonen som er brukt ble skrevet ned av Christen Olsen i Vestby den 1. feburar 1817.

Spor 3 : «Stakkels Gut»

Skillingsvisa «Stakkels Gut» ble framført av Audun Martinsen, Alf Nielsen og Randi Dalen. Den ble først trykt i Skillingsmagasinet nr. 20 i 1841, men i Magnus Brostrup Landstads bok Sange og Digte af forskjellige Slags, mest fra Gamle Dage fra 1879 står det at den er fra 1837, så muligens hadde han en eldre kilde.

Visa er kjent flere steder i landet, stort sett som en kortere versjon enn originalen. Fra Kråkstad er det kjent en versjon med tjue vers, og det er den som er brukt på plata.

Spor 4 : «Clara»

«Clara» er ei revyvise som omhandler et kjærlighetsdrama. Den ble skrevet ned av Olaf Kristiansen fra Oppegård, som noterte i sin håndskrevne visebok at den ble sunget i Oppegård Vel i 1910- og 1920-åra. Den ble opprinnelig skrevet av Michael Flagstad og var tilegna Hauk Aabel. At visa ble så populær i 1910-åra skyldes først og fremst at Ernst Rolf framførte den i 1913. På plata blir sangen framført av John Vedde.

Spor 5 : «Til Seters»

«Til Seters» er et eksempel på en sanglek. Den ble opprinnelig skrevet av Claus Pavels Riis til et syngespill på Christiania Theater, med premiere i 1850, og går på melodien til «Ut vägen, för gamla» av Bellman. Versjonen er henta fra Kråkstad, og skiller seg noe fra originalen. En annen versjon er kjent fra Ås, der man bare sang første vers under leken. Visa ble framført av klasse 4B ved Finstad skole og Haakon Esplo.

Spor 6 : «I denne vennekrets»

Drikkevisa «I denne vennekrets» ble framført av Hans Petter Glenne, Ole Endresen og Haakon Esplo. Sangens opprinnelse er ukjent, men den tilhører en tradisjon fra begynnelsen av 1800-tallet. I Follo finnes den i flere versjoner, og ble sunget i lystig lag på Fagerstrand og i Frogn helt fram til våre dager. Den skal også ha blitt sunget på storgårdene i Ski. Den finnes ikke i Norsk visearkiv, og det kan dreie seg om ei vise som har sitt opphav i Follo ettersom den ikke er kjent utafor distriktet.

Spor 7 : «Bundefjorden»

«Bundefjorden» er den sangen på plata som har den sterkeste lokaltilknytninga til Follo. Den er et eksempel på typen «viser om et kjært sted», og ble skrevet av en ukjent person under en båttur for folk på Svartskog i 1929. Melodiens opphav er ukjent. Den ble framført av Myrvollsekstetten, Marian Aas Hansen, Bjørg Rønsen og klasse 4B på Finstad skole.

Litteratur og kilder