Elka Apelsin

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Elka Apelsin (født 8. desember 1878 i Sagaren i Litauen, død 3. mars 1943 i Auschwitz) var husmor i Oslo. Fordi hun var jøde ble hun deportert under andre verdenskrig, og drept ved ankomsten til Auschwitz.

Hun var datter av Paul Damelin og Zippe Damelin f. Konter. Hun ble gift med Moses Apelsin (f. 1875) i Litauen, og de fikk sønnen Benno Asberg (f. 1912) mens de fortsatt bodde der.

Familien kom til Norge i 1922 eller 1923.

I 1942 leverte Elka og Moses inn spørreskjema for jøder i Norge. De bodde da i Mariboes gate 8, og hadde vært der siden 1923. Begge oppga at de tilhørte Det mosaiske trossamfunn. Hun oppga videre at hun var husmor, at hun ikke hadde hatt noen offentlige verv eller medlemsskap i andre foreninger, samt at hun var norsk statsborger.

Sønnen Benno ble arrestrert 26. november 1942, og ble sendt med D/S «Donau» 26 november samme år. Han var blant de få norske jødene som overlevde dødsleirene. Elka og Moses unngikk den første runden med arrestasjoner. I noen omtaler av deportasjonen står det at hun også var med D/S «Donau», men dette er ikke riktig. Hun ble i stedet sendt med D/S «Gotenland» den 25. februar 1943. Hennes mann unngikk igjen arrestasjon, fordi han var innlagt på Åkebergveien sykehus der han ble værende til krigens slutt. Elka Apelsin ble sendt direkte i gasskammeret ved ankomsten til konsentrasjonsleiren.

I jun i 2018 blir det lagt ned en snublestein ved hennes hjem i Mariboes gate 8.

Litteratur og kilder