Emil Olsen (1871–1931)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Emil Olsens dødsannonse i Aftenposten, 19. oktober 1931.

Emil Olsen (født 3. august 1871 i Gjøvik eller Vardal, død 15. oktober 1931 i Bergen) var gardbruker og gardsarbeider på Nes på Hedmarken, seinere hotelleier i Strandebarm ved Bergen. Han var ugift.

Han vokste opp på Gjøvik som den neste eldste i en søskenflokk på ni. Emil Olsen var sønn av Petter Olsen f. Snuggerud, opprinnelig fra Vardal, og drammensfødte Laura f. Kjøsterud. Familien tilhørte borgerskapet i den nye byen ved Mjøsa. Petter Olsen var kasserer i Gjøvik Sparebank, og i 1885 hadde Olsen-familien to tjenestejenter.

I 1880 kjøpte faren den relativt store garden Breili i Nordlia, Østre Toten kommune, men familien flytta ikke dit før rundt 1890. Eldstebroren Ludvig Olsen-Breilid ble bonde på Breili.

Emil Olsen arbeidde sjøl i jordbruket i flere år. I 1894 kjøpte han garden Vestre Baldishol på Nes, nesten vis-à-vis broren Ludvig på andre sida av Mjøsa. Olsen hadde garden i ti år; i 1904 solgte han til landhandler Severin Kjendli. I folketellinga for 1910 er Emil Olsen titulert som gaardsarbeider. Han dreiv da på naboeiendommen Fossum.

Olsen flytta noen år seinere til Vestlandet. Han døde i 1931 som hotelleier i Strandebarm. Emil Olsen er gravlagt på Nordlia kirkegard, på grunn som ble fradelt familieeiendommen Breili i 1897.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker