Even Flugstad Malmedal (1992–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Even Flugstad Malmedal 18 år er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Gjøvik kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Minneparken ved Gjøvik stasjon.
Foto: Siri Iversen (2017)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Even Flugstad Malmedal, 18 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22. juli-senterets bursdagsblomst til Even Flugstad Malmedal, 6. desember 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Even Flugstad Malmedal (født 6. desember 1992, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole) gikk ut fra Gjøvik videregående skole våren 2011. Han var i tillegg en aktiv fotballspiller og skiløper, samt konfirmantleder. Han var sentral i Oppland AUF, og 22. juli 2011 var han en av de 69 som ble skutt på AUFs sommerleir på Utøya.

Livet hans

Han vokste opp i Bybrua, som sønn av Aud Flugstad og Olav Malmedal. Idretten var viktig for Even. Han gikk på ski og var aktiv i fotballmiljøet. Ikke bare som talentfull keeper, men også som dommer og trener. Han blir beskrevet som en klippe for Varde idrettslag. Han var en lagspiller som skapte sterkt samhold rundt seg. I en fotballkamp skal han til og med ha stått i mål, for så å løpe bort i pausen og selge vafler, før han så gikk tilbake som målvakt i andre omgang.

Even var en samfunnsorientert og aktiv ungdom som nylig hadde engasjert seg politisk. Helt fra starten ble han beskrevet som en sentral del av Oppland AUF. Han bidro stort til organisasjonens vekst gjennom å verve en rekke nye medlemmer.

Ved siden av AUF og idretten var han ungdomsleder i Ynglingen. Even gikk ut av International Baccalaureate (IB) på Gjøvik videregående skole våren 2011, og gjennom sommeren jobbet han som frivillig for KFUMs arrangementsorganisasjon.[1] Det var meningen at han skulle jobbe for KFUM/KFUK på Ynglingen fra august frem til nyttår, da han skulle ut i militæret ved Garnisonen i Sør-Varanger. Han hadde engasjement og interesse for blant annet ledelse.[2]

Malmedal var i 2011 på Utøya for første gang. Han ble skutt ved Stoltenberget nord på Utøya.

Vennene bruker ord som "Stødig". "Varm". "Limet i vennegjengen". "En person du kunne gå til". "En jeg kunne snakke tull med – men som skjønte når det ikke var tull". Han blir beskrevet som en gutt som alltid var i godt humør, som alltid stilte opp og som var godt likt av alle.

Begravelsen

Malmedal ble bisatt fra Vardal kirke fredag 5. august 2011. 700 mennesker tok farvel med ham, mange utenfor kirka som var fullsatt lenge før seremonien tok til. Malmedal var en av 32 terrorofre som ble gravlagt samme dag. Thorvald Stoltenberg var regjeringas utsendte og sa blant annet:

– Ungdommen har vekket oss. Jeg skal hilse til dere alle fra statsministeren. Bak denne hilsenen står hele det norske folk. Etter det som skjedde i regjeringskvartalet og på Utøya har det skylt en bølge over Norge som jeg ikke har opplevd maken til siden andre verdenskrig. Alt Even sto for, har fått en bred oppslutning i etterkant av Utøya-tragedien.

Ingrid Maria Vaag Endrerud, leder i Oppland AUF og selv Utøya-overlever, holdt også tale. Tor Even Brenden sang «You’ll never walk alone”, før kista ble båret ut av hans nærmeste.[3]

Minnesteder og bursdagsmarkeringer

Etter terrorangrepene 22. juli 2011 ble det reist en rekke likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Bautaen er utforma av Nico Widerberg og donert av en anonym giver. Gjøvik kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Minneparken ved Gjøvik stasjon

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22. juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerkeJohan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

På bursdagen til hvert terroroffer setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [4]

Hvert år markerer 22. juli-senteret også bursdagen til ofrene etter terrorangrepene.[5]

Ute på Utøya har AUF laga en minnebok, der familie og venner har fått anledning til å skrive om sine kjære. I Malmedals minneboktekst står det blant annet:

Even var den snille, hjelpsomme og omsorgsfulle bror, sønn og alles venn.

Galleri

Referanser

  1. Se blant annet teksten i minneboka i Hegnhuset på Utøya.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. Birkelund, Helge Rønning: 700 tok farvel med Even. Oppland Arbeiderblad, lørdag 6. august 2011, s. 8-9. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  5. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Even Flugstad Malmedal 6. desember 2022.

Kilder og litteratur

  • Birkelund, Helge Rønning: 700 tok farvel med Even. Oppland Arbeiderblad, lørdag 6. august 2011, s. 8-9. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Djupdal, Morten: Even Flugstad Malmedal, 18 år, fra Gjøvik. Minneord på 10-årsdagen etter terroren. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 22. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Jakobsen, Kristine Gausereide (regi): Ord etter er Even. En eksamensfilm fra Høgskolen i Lillehammer, der fire av Malmedals venner er på fjelltur. Sterkest er tilstedeværelsen av den femte, han som ikke er der. Besøkt 19.09.2023.
  • Kristiansen, Unni: Marerittet på Utøya – slik Magnus opplevde det. Gjøviks Blad (2004), torsdag 1. september 2011, s. 8. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Sønstelie, Erik: Ingrid og Even Aleksander ni år etter Utøya – Even hadde nådd kjempelangt. Oppland Arbeiderblad, onsdag 22. juli 2020, s. 6-7. Digital versjonNettbiblioteket.