Freder Frederiksen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Freder Frederiksen, redaktør og ordfører.
Redaktør Freder Frederiksen, Fiskeribladet på kontoret med datautstyr fra 1989. Frederiksen skriver på en Olympia Professional (elektrisk skrivemaskin). Det ser jo ut som en datamaskin av type Olympia som står bak skrivemaskinen. Før pc-ene kom for fullt, hadde man noen tekstbehandlings-maskiner som bare kunne brukes som skrivemaskiner. Teksten ble vist på skjerm, og kunne redigeres. Noen leverandører hadde også stående skjermer, der en kunne vise en hel A4-side. Tekstbehandlings-maskinene hadde vanligvis (etter hvert) normale pc-tastatur. I dette tilfellet kan det jo være at skrivemaskinen kunne kobles til skjermen.

Freder Aleksander Frederiksen, født 28 juli 1916, døde 25. juli 2001. Journalist, redaktør og ordfører. Gift med Petra Frederiksen. Han er mest kjent for at han i 1946 startet og redigerte Fiskeribladet i mange år og for sin tid som ordfører i Trondenes kommune fra 1956 til 1964.


Frederiksen kom i ung alder med i Harstad Arbeiderungdomslag (AUF) og var formann der i en periode i 1930-årene til han ble journalist i arbeiderpartiavisen Nordlands Framtid, Bodø og ledet avisens kontor for Lofoten og Vesterålen. Senere ble han redaktør av Folkeviljen frem til 1941, da avisa ble lagt ned. Årsaken til at man valgte å legge ned var at okkupasjonsmakten ville diktere redaksjonen av bladet.


I 1946 startet Frederiksen opp Fiskeribladet og redigerte det selv til han gikk av for aldersgrensen. Fiskeribladet kom jevnt over to ganger i uka og opparbeidet seg en sikker posisjon blant fiskerne og deres organisasjoner, men også i mottaksapparatet på land og i fiskerisektoren langs hele kysten av Nord-Norge.


Frederiksen hadde dessuten flere fylkeskommunale verv. Det ble spøkefullt sagt at han hadde norgesrekord i antall offentlige tillitsverv. Også etter kommunesammenslåingen i 1964 hadde han mange tillitsverv i Harstad kommune, blant annet var han varaordfører de fire første årene etter sammenslåingen. I 20 år var han styremedlem i Trondenes Kraftverk og etterfølgeren Sør-Troms Elforsyning A/S og i Harstad Sykehus var han styreformann i 15 år.

På slutten av 1980-tallet foreslo Frederiksen at kommunene i Sør-Troms – Bjarkøy, Skånland, Kvæfjord og Harstad – burde slås sammen til én kommune. Han hevdet at kommunikasjonsutviklingen på dette tidspunktet hadde ført til at storkommunen fra 1964 funksjonelt sett ikke lenger samsvarte med den administrative inndelingen. Mange som arbeidet i Harstad, bodde for eksempel på Borkenes og vice versa. Et av Frederiksens poenger var at det også ville være mer rasjonelt å drive en større kommune.

Utmerkelser

Tillitsverv

I Trondenes kommune hadde Freder Fredriksen som nevnt mange viktige tillitsverv, også utenom ordførervervet. I Harstad kommunes arkiv er han oppført med ca. 50 tillitsverv i perioden 1963 til 1987. I Harstad kommunestyre satt han fra 1964 til 1975 og i havnestyret fra 1964 til 1983.

Kilder