Frontkjemperkontoret

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Frontkjemperkontoret lå i Skovsgaarden i Stortingsgata 12 i Oslo og disponerte hele bygningen sammen med andre NS-relaterte virksomheter.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Frontkjemperkontoret ble opprettet i mai 1942. Dette var et ønske fra Vidkun Quisling og Rolf Jørgen Fuglesang at det be en konkurrent til det tyske kontoret Germanische Leitstelle in Norwegen, lå i Drammensveien 99 (Aschehougvillaen) i Oslo og som også vervet frivillige til Waffen-SS. En hensikt var at de norske NS-myndighetene ønsket å fange opp dimierte frontkjempere til Hirden og andre NS- virksomheter, og unngå at disse i stedet ble rekruttert til tyske og germanske aktiviter som polititjeneste og også Germanske SS Norge som NS sto i et konkurranseforhold til.

Kontoret ble opprettet av SS-Untersturmführer (fenrik) Olaf Fermann. Han hadde tjenestegjort i 5. SS-Panzer-Division «Wiking» og vært i staben til Heinrich Himmler. Han ledet kontoret fram til 22. januar 1943, da han ble sjef for Norges Røde Kors. Deretter overtok Legion-Oberscharführer Bjørn Noreger som hadde vært troppssjef i Den norske legion, og han utviklet virksomheten og forble leder resten av krigen.

Organisering

Det alminnelige kontoret

Det alminnelige kontoret ivaretok administrative oppgaver til kontorets drift, som kasse, kartotek, regnskap, korrespondanse, samt gavepoliser til falne frontkjempere.

Frivilligkontoret

Dette kontoret hadde ansvaret for verving av nye frivillige, permisjoner, soldathjemmene på Ris (Jegerveien 17) og Voksenkollen (Soldatheim Ragnar Berg), ivaretakelse av permitterte, overføring av sårede til Norge, dimisjoner, samt tildeling av Frontkjempermerket. Dette kontoret hadde også et underkontor i Berlin, slik at det ble mer tilgjengelig for frontkjempere som oppholdt seg i Tyskland.

Innkjøps- og forpleiningskontoret

Dette kontoret sørget for materiell og kantinevarer til fronten, samt forsendelse av julegaver til soldatene som var ute. Kontoret organiserte også besøk og gaver til sårede, både i Norge og ute. De distribuerte også mat til frontkjemperes pårørende og etterlatte etter falne.

Formidlingskontoret

Dette kontoret sørget for arbeidsformidling for dimitterte frontkjempere, formidling av bolig og innbo, samt klær og rasjoneringskort. Kontoret kunne også utbetale studiestøtte, overgangspenger i påvente av nytt arbeid og lån til ektefeller. De arrangerte også samlinger for tidligere frontkjempere og omsorgstiltak for gravide ektefeller av frontkjempere.

Kilder

  • Brenden, Geir og Natedal, Tommy: Norske frivillige i Waffen-SS, Vega forlag, Oslo 2017, ISBN 978-82-8211-515-5
  • Emberland, Terje og Kott, Matthew: Himmlers Norge, Aschehoug, 2012, ISBN 978-82-0329-308-5