Grønland menighet
Grønland menighet var Den norske kirkes menighet på Grønland, Tøyen og Vaterland. Den ble 1. januar 2013 slått sammen med Gamlebyen menighet til Gamlebyen og Grønland menighet.
Menigheten ble oppretta 10. februar 1861, definert som den delen av bymarka som ikke var lagt til Trefoldighet menighet og som lå øst for Trondheimsveien og Akerselva. Oslo menighet, fra 1925 Gamlebyen menighet, ble først et annekssokn til Grønland. Grensa mellom hovedsokn og anneks var Hovinbekken. Oslo menighet ble et selvstendig sokn i 1880. Grønland prestegjeld omfatta Grønland og Gamlebyen sokn til 1880, og etter det og fram til avviklinga av prestegjelda i 2000-åra bare Grønland.
Det ble utlyst en arkitektkonkurranse for bygging av soknekirke, og denne ble vunnet av Wilhelm von Hanno i 1864. Grønland kirke ble så innvia i 1869.
Tydeligere grenser for soknet ble nedfelt i kongelig resolusjon av 28. september 1798. Grensa gikk fra Akerselva, langs Schweigaards gate til Harald Hårdrådes plass, Klostergata, Nonnegata, Håkons gate, Åkebergveien, Borggata, Jens Bjelkes gate, Vahls gate, Herslebs gate og til sist Trondheimsveien tilbake til Akerselva. Kampen menighet ble skilt ut samtidig. I 1899 ble så området mellom Hausmanns bru, Lakkegata, Vaterlands bru og Akerselva lagt til Vaterland småkirkemenighet. Tøyen småkirkemenighet, bestående av området rundt Tøyenparken, ble utskilt i 1907, og i 1916 ble området nærmest Akerselva lagt til Wexels menighet. I 1929 ble Wexels menighet tilbakeført til Grønland, men de som bodde der skulle allikevel oppsøke kirkelige handlinger i Vaterland småkirke. I 1938 ble Kampen menighet beskåret da området Åkebergveien, Borggata, Jens Bjelkes gate og Kjølberggata ble overført til Grønland.
I 1959 ble Vaterland småkirkemenighet innlemma i Grønland menighet, og i 1984 skjedde det samme med Tøyen menighet. Ved sammenslåinga med Gamlebyen menighet har det vært steile fronter, der aktive medlemmer i Gamlebyen forsøkte å beholde en egen menighet. Dette lyktes ikke, men navneendringa understreker at det nå dreide seg om en sammenslåing av to likeverdige menigheter, og ikke en liten menighet som ble oppslukt av en stor.
Kilder
- Gamlebyen og Grønland menighet på Den norske kirkes hjemmeside
- Pressemelding fra Oslo bispedømme, 2012-09-17, hentet 2013-01-04
- Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjon på Nettbiblioteket.