Groschgården

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Groschgården
Karl Johans gate 45 i Oslo.JPG
Grochgården fotografert i 2013
Bygningsdata
Byggeår: 1896-1898
Arkitekt: Bernhard Steckmest
Materiale: Polykrom tegl og sandstein
Teknikk: Pusset mur
Formål: Forretningsgård
Adresse: Karl Johans gate 45
Postnummer: 0162
Sted: Oslo
Den tidligere bygningen på tomten.

Groschgården ligger i Karl Johans gate 45 i Oslo (1896–98). Arkitekt er Bernhard Steckmest.

Bygningen er blant Kristianias arkitektonisk beste forretningsgårder fra den store byggeperioden ved århundreskiftet fram mot Kristianiakrakket i 1899. Bygningen står i en bevisst kontrast til Universitetets rolige, klassisistiske fasader på den andre siden av Universitetsgata. Bygningen skiller seg ut i bybildet med hensyn til komposisjon og materialbruk. Den er utført i polykrom tegl og sandstein og reiser seg i fem høye forretnings- og kontoretasjer og på toppen med Hannoverskolens middelalderinspirerte typiske høye spir og gavler med sterk poengtering av hjørnet. Det slanke hjørnetårnet er flankert av to gavler. Fasadeutsmykningen er svært rik med middelalderinspirerte detaljer i rød sandstein og veggflater i gul forblendtegl. I sidefasaden mot Universitetsgata er det i stedet for sandstein benyttet en billigere imitasjon, en rød sementpuss.

Gården har likevel et umiskjennelig århundreskiftepreg i etasjenes komposisjon, med store butikkvinduer i de to nederste etasjene. I fasadens første etasje finnes arkitektens navn innhugget, og en slik signering er svært sjelden på bygninger i Oslo.

Tomten var tidligere del av Pilestredet 9, 1841 solgt til byråsjef Marcus Berg som oppførte boliggård. Denne ble senere eid av Christian H. Grosch, men revet av hans arvinger i 1895 og dagens bygg ble oppført. Denne bygningen huset også Bloms bodega fra 1886 til gården ble revet.

Denn huset i mange år Hotel Westminster. I kjelleren var det rundt 1900 en restaurant kalt Forlovelseskjelleren. Nils Hauffs bokhandel 19111983 lå i første etasje mot Universitetsgata og er kjent for skilt fra mai 1945 med teksten «Stengt på grunn av glede», og det er en blå plakett på bygningen om dette.

Bygningen har hatt utsalg for Nidar sjokoladefabrikk, Nidarhjørnet, isbaren Studenten 19571984. I dag pub og konsertlokale Last Train med inngang Universitetsgata og Hard Rock Cafe Oslo med inngang fra Karl Johans gate, samt kontorer for blant andre Landkreditt Bank.

Se også

Kilder

Koordinater: 59.914636° N 10.736534° Ø