Gustav Berg-Jæger

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gustav Berg-Jæger i Kringkastingsselskapet A/S (1925).
Foto: Anders Beer Wilse

Gustav Berg-Jæger (født 1884 i Kristiania, død 1957 i Bærum) var forfatter, journalist, kringkastingsmann og nazikolloboratør.

Liv

Han var journalist ved Morgenbladet (fra 1905) og skuespiller ved Fahlstrøms Teater (fra 1908).

Berg-Jæger var ansatt som programdirektør ved det privateide Kringkastingsselskapet A/S i noen måneder i 1925. Han ble medlem av Nasjonal Samling 28. august 1940. En uke senere ble Berg-Jæger av Reichskommissar Josef Terboven utnevnt til direktør for Oslo Kinematografer, etter at Kristoffer Aamot hadde blitt avsatt samme dag.

Sammen med Gunnar Neels-Hansson og Alf Rød skrev han manuskriptet til filmen Kjærlighet og vennskap, regissert av Leif Sinding. Filmen var basert på et skuespill av Peter Egge. Han spilte selv i Brudeferden i Hardanger ("Presten") i 1926.

Berg-Jæger var kommisarisk programdirektør i NRK i seks uker 1941/1942 og var innsatt som sjef for Nationaltheateret av «kulturminister» Gulbrand Lunde 1941-1945. Han ledet teateret i en vanskelig periode, da det mer eller mindre ble boikottet av publikum. I 1942 ble Berg-Jæger styreformann for Norsk Film. Etter den andre verdenskrig fikk han en betinget dom for landssvik.

Han giftet seg i 1913 med sangerinne Sølvi Selberg (1886–1973), og bosatte seg i Presteveien 5 i Bærum. Ekteskapet gikk i oppløsning, men Gustav Berg-Jæger ble boende med sin nye hustru fra 1937, Agnes (f. Johannessen, 1906–1977).

Kilder


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Gustav Berg-Jæger» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.