Hans Andreas Jacobsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Katalog over gravmonumenter fra Hans A. Jacobsen Monumentforretning

Hans Andreas Jacobsen (født 19. desember 1868 i Norderhov, død 1951) var steinhugger, og drev Hans A. Jacobsen Monumentforretning med avdelinger i Oslo og Halden.

Bakgrunn

Jacobsen var utdannet steinhugger og steintekniker ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han tok svennebrev i steinhuggerfaget i 1896, som den første personen som fikk dette i Norge. Tidligere måtte lærlingene til Danmark for å ta svenneprøven.

Ved folketellingene for 1900 og 1910 er Jacobsen registrert på Norderhovgata 38 på Kampen sammen med kona Kristiane Jacobsen, opprinnelig fra Åsnes.

Halden og Oslo

Jacobsen etablerte Hans A. Jacobsen Monumentforretning i Halden. I 1931 fikk han håndverksbrev for tilvirkning og salg av monumenter i Oslo. Monumentforretningen ble da utvidet med en filial i Oslo. Forretningen leverte for det meste gravmonumenter. Han var også tilknyttet The British Norway Granite Co (Brinor) i Halden, hvor han var leder for finsteinsarbeidene. Gjennom arbeidet for Brinor ble han involvert i flere store steinhuggingsprosjekter både innen- og utenlands.

Hans Andreas Jacobsen er ansvarlig for steinhuggerarbeidene på flere store anlegg og bygninger i inn- og utland. Eksempelvis sto han bak større arbeider på Nationaltheatret, Oslo Sparebank, Kreditbanken, Amerikalinjens gård, Christiania Glasmagasin, Telegrafbygningen, Vigelandsanlegget og Oslo rådhus. Jacobsen sto blant annet for arbeidet med portalen ved inngangen til Stortorvet 10, som huser Christiania Glasmagasin. Han var også ansvarlig for belegningssteinen som ligger på platået rundt Monolitten, samt andre deler av Vigelandsanlegget.

Jacobsen var involvert i arbeidet med flere monumenter som det ikke ble noe av. Et av dem var Eidsvollsmonumentet, den store søylen som var planlagt satt opp på Eidsvolls plass, som endte opp i Bøverdalen i stedet. Et annet var fontenen på Jernbanetorget, med skulpturen «Solen og Jorden» av Ørnulf Bast, som ikke ble realisert før i 1986.

Hans Andreas Jacobsen samarbeidet med flere kjente billedhuggere, blant annet Anne Grimdalen, Per Palle Storm, Guttorm Pedersen og før nevnte Ørnulf Bast.

Oslo rådhus

Oslo rådhus var det siste store prosjektet han var med på. Han var ansvarlig for å tegne og lage sokkelen under statuen av Harald Hardråde til hest på rådhusets vestvegg. Han sto også for arbeidet med fontenen på Solplassen, samt anleggelsen av kaskadetrappen i borggården. Han var videre ansvarlig for finsteinsarbeidene på deler av ornamentgelenderet, og for tårnspirene i vestre tårn.

Jacobsen hadde også en rekke utenlandsoppdrag, og leverte steinarbeider til monumentale bygg i England, Nederland, Tyskland, Argentina og India.

Familie

Jacobsen ble gift med Kristiane Jacobsen, født Knudsen. Hun var født i Åsnes 3. mars 1870. Folketellingene for 1900 og 1910 viser at de hadde disse barna:

  1. William Henry Jacobsen, født 1892.
  2. Knut Norman Jacobsen, født 3. oktober 1896.
  3. Magnhild Bergliot Jacobsen, født 6. januar 1898.
  4. Dagmar Helene Jacobsen, født 5. mars 1900.
  5. Stein Andreas Jacobsen, født 2. august 1903.
  6. Nils Kristian Jacobsen, født 16. mai 1906.

Galleri

Kilder

Eksterrne lenker


Brukerlogo SAO.jpg Hans Andreas Jacobsen er basert på en artikkel publisert eller bearbeida av medarbeidere ved Statsarkivet i Oslo knytta til prosjektet Statsarkivet i Oslo – 100 år i 2014 og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.