Hans Sundt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Hans Sundt (født 4. juli 1884 i Croydon, London, død 10. juni 1969) var handelsmann.

Han var sønn av Einar Sundt (1854–1917) og Therese f. Ellingsen (1852–1935). Bestefaren var prest og sosialforsker Eilert Sundt, mens faren ble redaktør i Farmand.

Han tok middelskolen på Vestheim skole og eksamen artiumAars og Voss skole i 1903, og så handelsskole. Deretter emigrerte han. Først var han et år på et skipsmeglerkontor i Hamburg, før ferden i mars 1906 gikk til Argentina. Hit emigrerte også broren Eilert Lund Sundt—de etablerte firmaet Sundt Hnos. & Cia (Brødrene Sundt og Kompani) i 1911—og onkelen Mauritz «Mauricio» Sundt.

Sundt Hnos. & Cia satte igang handel med Skandinavia, på et tidspunkt da Argentina visstnok var «et temmelig ukjent land for folk flest i Norge, og den ubetydelige handelsforbindelse som var, foregikk vesentlig indirekte». Han fortalte at firmaet etablerte filialer i Norge, Brasil, Uruguay, Chile og Australia, men at disse gikk under som følger av depresjonen på tidlig 1920-tall. Kontoret i Oslo som hadde navnet Eilert Sundt & Co. fortsatte likevel, og tidlig på 1920-tallet flytta Eilert Sundt hjem for å bestyre det. I 1950 flytta Hans Sundt til Montevideo i Uruguay. Også her dreiv han et handelsfirma.

Han gifta seg i 1914 med argentinskfødte Elena Bond, og de fikk to sønner. Carlos A. Sundt bodde i Indiana da faren døde, og Oscar L. Sundt bodde fortsatt i Buenos Aires. Hans Sundt døde i 1969.

Året før han døde ga han ut Før alt går i glemmeboken, en sentral kilde fra det norske miljøet i Buenos Aires.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker