Harald Liljedahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Harald Liljedahl på talerstolen
Foto: Wilhelm Råger

Harald Liljedahl (født 19. november 1892 i Larvik, død 1940) var fagforeningsmann og organisator innen arbeideridretten. Ifølge Folketellinga 1910 bodde han i Linaaes gate 3.

Liv

Liljedahl ble fagorganisert i 1911, og snart engasjert i den politiske ungdomsbevegelsen og Arbeiderpartiet. Der tilhørte han i årene rundt 1918 den radikale opposisjonen. I årene 1921-1922 var han også lokalredaktør for Sørlandets Social-Democrat.[1]

Fra 1925 til 1926 var han formann i Cigararbeidernes forening i Oslo. Han ledet også en langvarig streik ved J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik, der kampen mot streikebryteri var hard. I forbindelse med konflikten ble Liljedahl dømt til 90 dagers fengsel for «overfald paa en arbeidsvillig under optøierne» ved fabrikken. Da han slapp ut etter soningen ble han hyldet av tobakksarbeiderne på justisbygningens trapp.[2]

På denne tiden var han også sentral i arbeidet med å grunnlegge arbeideridrettsbevegelsen. Han var formann i Arbeidernes Idrettsforbund fra stiftelsen i 1924 til 1926. Tidligere hadde han vært aktiv bokser for Kristiania Turnforenings Idrætsparti..

Referanser

  1. «Liljedahl, Harald», Arbeidernes Leksikon, bind V, 1935
  2. «Overfaldsmanden hyldes», Tidens Tegn 1. september 1924

Litteratur og kilder


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Harald Liljedahl» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.