Harald Nørregaard

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Brevhode fra 1907, da Nørregaard holdt til i Kirkegata.

Harald Nørregaard (født 30. mai 1864 i Vestre Aker, død 5. april 1938) var advokat. Han etablerte seg som overrettssakfører i Kristiania i 1893. Nørregaard var kjent som en svært dyktig advokat og hadde mange tillitsverv. Fra 1904 til 1907 var han formann i advokatforeningens hovedstyre. Nørregaard var samtidig kunstelsker og Edvard Munchs nære venn og rådgiver. Han kjente også politikeren Johan Castberg.

Nørregaards første ektefelle Aase Nørregaard.
«Aase og Harald Nørregaard» (1899)

Nørregaard vokste opp i Kristiania, som sønn av Sophie (1839-1906) og Hans Jacob Nørregaard (1832-1900). Faren hadde i 1865 tittelen artilleriløytnant, på gravminnet er oberst benyttet. Familien bodde på denne tida på Uranienborg. I 1885 er Harald Nørregaard registrert som student med adresse sammen med familien i Vestheims Gade 1.

Harald Nørregaard stifta på 1890-tallet egen familie; han ble i 1889 gift med kunstneren Aasta Carlsen som også hadde vært en nær venn og elev av Edvard Munch i mange år. De flyttet til Stavanger etter giftermålet, hvor han hadde praksis, men flyttet 1 892, etter tre år, tilbake til Kristiania.

Her ble deres hjem ble en møteplass for kunstnere, med Munch som midtpunktet. De fikk etterhvert barna Aadel (f. 1894) og Hans Jacob (f. 1897). De bodde rundt 1898/1900 i Hjelms gate 6 på Hegdehaugen, og hadde trolig også et landsted på Bygdøy. Frem til hennes død bodde de i Munkedamsveien 78. Aase Nørregaard døde allerede i 1908 av lungebetennelse, og på dette tidspunktet bodde de i Munkedamsveien 78.

Han ble senere gift med den 21 år yngre Marit Liv Tillier (1885-1981) på Kongsberg, og i 1910 bodde de i Villa Solhaug i Aker. Også Marit Nørregaard ble portrettert av Munch.

Tidlig i sin karriere hadde Nørregaard kontor i Kirkegata 8 i Kristiania. Rundt første verdenskrig flytta han til Akersgata 20.

Vennskapet mellom Munch og Nørregaard er dokumentert i brevs form. Munchmuseet har blant annet flere brevutkast fra Munch til Nørregaard der han forteller om det anstrengte forholdet til slektsgreina Munch-Ellingsen. Nørregaard førte og vant saken for Munch mot adv. Ludvig Meyer i 1895, som ikke ville betale for to bilder Munch hadde malt for ham. Nørregaard fortsatte som Munchs advokat og støttet ham som venn i vanskelige kriser, og besøkte blant annet Munch i København etter Munchs sammenbrudd. I 1935 ga Harald Nørregaard Nasjonalgalleriet to Munch-portretter. Det dreide seg om portrettet av kona, bildet «Aase Nørregaard», samt dobbeltportrettet «Aase og Harald Nørregaard».

I 1932 ble Johan Bernhard Hjort hans kompanjong. Hjorts biograf, Ivo de Figueiredo, skriver: «Hos Nørregaard fant han et forbilde. Den eldre advokaten var kjent for sin veltalenhet i retten. Det ble sagt om ham at han dominerte rettssalen med sin blotte tilstedeværelse, og at hans varme stemme la seg rundt lagmannsretten som fløyel.» Etter seks års samarbeid døde Nørregaard i 1938. Hjort førte etter andre verdenskrig firmaet videre, under navnet Advokatfirmaet Hjort.

Harald Nørregaard er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Kilder og litteratur

Harald Nørregaard er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Eksterne lenker