Henrik Thaulow

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Premierløytnant Fredrik Christian Sejersted (til venstre) og rittmester Henrik Thaulow. De to nyutdannede flygerne valgte Kjeller som flyplass for det nye norske flyvåpenet.
Foto: Aftenposten september 1912.

Hans Henrik Müller Thaulow (født i Oslo i 1877, død 1916) ble som rittmester beordret til militær flyskole i Frankrike i 1912 sammen med infanteriløytnant Fredrik Christian Sejersted. Skolen varte i 11 dager.

Sammen med Sejersted fikk han i oppgave å finne et egnet sted for å anlegge en flyplass. De syklet rundt på Romerike i to dager for å finne et passende sted, og Kjellermyra ved Kjeller gård like nord for Lillestrøm ble foreslått som Norges første flyplass.

Thaulow og Sejersted var de første norske flygerne som tok av og landet på Kjeller flyplass. Det skjedde 12. september 1912. Flyturene varte i henholdsvis 12 og 10 minutter.

25. september 1912 satte Einar Sem-Jacobsen skandinavisk rekord både i flytid og flystrekning. Han fløy strekningen på 200 km mellom Heradsbygd (sør for Elverum) og Lillestrøm på 2,5 timer.

Thaulow vakte stor oppmerksomhet i hovedstaden da han 14. september 1912 fløy over byen og landet på et jorde på Bygdøy kongsgård.

Thaulow ble sjef for Taktisk avdeling som ble opprettet i 1913.

Kilder