Hesteveier i Nedre Eiker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

I forbindelse med Eiker Historielags registreringsprosjekt, som ble avsluttet i 2002, var det blant annet et ønske å registrere gamle hesteveier i kommunene Nedre Eiker og Øvre Eiker. Hesteveier er driftsveier i skogen fra den tida tømmer ble fraktet ut med hest, og de "lagde seg ofte sjøl", som det står i boka Kommuneskogene 80 år.

Stort sett fulgte hesteveiene dalførene ned til bygda, og ofte skulle det ikke så mye til for å få lagd en brukbar hestevei. Utkjøringen av tømmer foregikk om vinteren, og over bekker og myrer blei det lagt provisoriske klopper. Var isen sterk nok, benyttet man også vannene. Det var i motbakkene det var nødvendig med veiarbeid, og da blei stein benyttet til oppbyggingen i skråningene.

Mange av disse gamle hesteveien er i dag forfalt. De kan være grodd igjen, utvidet til moderne skogsbilveer, eller rett og slett blitt borte i forbindelse med skogsdrift av "den moderne typen". Derfor hastet det med å få registrert de som ennå var synlige og mulige å bevare.

Nedenfor finnes en oversikt over de hesteveiene som ble registrert. Det er sikkert mange flere veier som man ikke vet om, så man er fremdeles interessert i å få tips om og registrere hesteveier samt veier bygd i forbindelse med steinbrudd, skjerping og gruvedrift. Har du noe å bidra med på dette området innen Eikerkommunene, så kontakt Eiker Arkiv

Hesteveier og andre oppbygde gamle veier i Solbergelva:

Krokstadelva

Mjøndalen

Ytterkollen

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Hesteveier i Nedre Eiker inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!