Hjelp:Brukerveiledning – Leksjon 10

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Grunnleggende leksjoner

Hvordan skrive om personer?

Denne leksjonen handler om ulike måter du kan skrive om personer på i Lokalhistoriewiki.

Biografier om enkeltpersoner

En biografi skal handle om én person. Skriv gjerne om foreldre, søsken, livsledsagere, barn og andre som har hatt betydning i personens liv og virke, men ikke la bipersonene overskygge hovedpersonen.

Wikiens biografier er leksikalske i formen. Standarden for titler er personens navn med leveår i parentes (se ulike varianter på hjelpesiden for titler). Første avsnitt skal (om mulig) ha med når og hvor personen ble født og døde. Dessuten yrke, virke eller annet som beskriver personen. Hjelpesiden vår for ingresser viser to eksempler på hvordan dette kan gjøres.

Personlige minner

I leksjon 3 finner du en illustrasjon som viser forskjellen på en biografi og et personlig minne. Om du vil skriver om noe du selv, eller noen du for eksempel har intervjuet, har opplevd, kan du bruke wikiens Kjeldearkiv, der det er rom for artikler basert på egne minner og vurderinger. Her kan du lese mer om hvordan du kan skrive personlige minner.

Brukerhistorie

En annen måte å skrive om personer på i wikien, er å ta utgangspunkt i en gard eller en moderne boenhet. Da bruker du navnet eller adressen til boenheten som tittel på artikkelen, se hjelpesiden for titler.

Ofte er det naturlig å lage et eget avsnitt med tittelen "Eiere og brukere/beboere" i artikkelen om boenheten. I bosettingshistorien skriver vi kortfattet om brukere/brukerfamiliene. Vi kan også ta med litt utdypende stoff om enkeltpersoner, men om vi vil skrive en hel livshistorie (mer enn et avsnitt), bør det gjøres i en biografisk artikkel.

Slektshistorie

I slektshistorie på Lokalhistoriewiki skriver vi om flere personer i samme artikkel. Vi har mange slektsoversikter, der enkeltpersoner bare er beskrevet med leveår og stikkord. Se for eksempel Brambani. Du kan også skrive mer inngående om en slekt eller en gren av slekta. Les mer om hvordan du kan skrive slektshistorie.

Se også