Hospitalskipet Viking

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hospitalskipet «Viking» på Harstad havn i 1920-årene.

H/S «Viking» var et flytende hospital som betjente kystbefolkningen i Nordland og Finnmark med helsetjenester fra 1923 til 1938. Båten var en gave fra et enstemmig storting til Norges Røde Kors, som sto for drift og finansiering. Skipet var til stede under Lofotfisket og Vårtorskefisket i Finnmark der det var samlet mye folk. Ofte foretrakk folk dette hospitalsykehuset fremfor de få landbaserte hospitalene på kysten, da Viking hadde godt ord på seg og godt utstyr. Allerede i 1924 hadde båten fått røntgen om bord. Badeavdelingen om bord var også populær, da de færreste hadde innlagt vann i husene på den tiden. Og offentlige bad var det lang mellom på kysten.

For Røde Kors var dette en storsatsing som kostet mye penger, og gavene strømmet inn fra store deler av landet. Fra 1928 fikk også hospitalskipet statsstøtte etter at særlig Arbeiderbevegelsens folk på Stortinget hadde talt sterkt for saken.

I snitt hadde «Viking» hatt 750 pasienter årlig som var innlagt i mer enn ett døgn.

Fra 1928 var virksomheten styrt fra Harstad, hvor Oluf Rød, som bodde i St. Olavsgate 54, var skipper og Magdalus Kristiansen var maskinisten, som bodde i Storgaten 16. Harstad Røde Kors administrerte da tiltaket. En av byens fremtredende personer i Røde Kors på den tiden var Gerda Ursin Holm.

I 1938 ble båten lagt i opplag i Stokmarknes. Under Vinterkrigen ble finske flyktninger internert om bord. Da tyskerne kom i 1940, overtok de båten. Men Røde Kors med Gerda Ursin Holm i spissen fremforhandlet en god leiepris med tyskerne. Under krigen lå båten i Narvik og Lødingen hvor den fungerte som rekreasjonssenter for tyske ubåtmannskaper. Siden endte den som lekter før den ble hugd opp til spiker på 1950-tallet.

Tiltaket med hospitalskipet «Viking» var av stor helsemessig betydning for kystbefolkningen, og det populære tiltaket betydde svært mye for omdømmet til Røde Kors. Det blir hevdet at det var ved hjelp av dette skipet at Røde Kors i Norge bygde seg opp som en folkebevegelse.

Skipsspesifikasjoner

«Viking» var opprinnelig et orlogsfartøy, sjøsatt 2. april 1891 fra Karljohansvern i Horten. Hun var 63,3 m lang, 9,3 m bred og stakk 4,1 m dypt. Deplasementet var på 1200 tonn. To dampmaskiner på vel 2200 HK ga en masjfart på 15,4 knop.

Ombyggingen til hospitalskip skjedde ved Haugesund Mek. Verksted og tok halvannet år. Det ble anlagt fasiliteter som bad, toaletter, operasjonssal, apotek, flere sykerom, legekontor, kjølerom, tørkerom, desinfeksjonsrom, vaskeri m. m. Opprinnelig skulle ikke hospitalskipet ha egen maskin, men baseres på sleping. Det ble imidlertid senere installert en liten dampmotor som ga en fart på 6 knop.

Kilder