Informasjonskontroll (foretak)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Informasjonskontroll AS (IK) er et teknologiselskap som ble etablert i mai 1969 i Oslo av Martin Vånar m.fl., med Vånar som administrerende direktør. IK flyttet til Askerveien 3 i Asker i 1971, og videre til eget bygg i Solbråveien 32 i Asker i 1979. Forretningsideen var å utnytte datateknologi til styring av industrielle prosesser.

Første oppdrag var utvikling av programmet i et ildledningssystem for Forsvarets ubåter. IK utviklet programvare og elektronikk for alle forsvarsetatene, Geco, Kongsberg Våpenfabrikk, Simrad, Norsk Romsenter m.fl., og hadde et samarbeidsprosjekt med Masstor i Silicon Valley i California i 1980-årene. Selskapet hadde på det meste nær 70 ansatte. Selskapet deltok i etableringen av Spacetec i Tromsø (1980), senere Kongsberg Spacetec AS, Miros AS i Asker (1984) og System Sikkerhet i Arendal (1986), senere fusjonert med Secode AB i Stockholm. Norsk Forsvarsteknologi (NFT), senere Kongsberg Gruppen, ble majoritetseier og innlemmet IK i forretningsområdet Forsvar i 1990. NFTs kryptovirksomhet ble lagt inn i IK i 1995. Deler av IKs virksomhet ble i 1998 overført til Kongsberg Gruppens arbeid med det taktiske kommunikasjonssystemet TADCOM på Billingstad. Gjenværende aktiviteter ble videreført i Vanar IK Technology, som skiftet navn tilbake til Informasjonskontroll i 2002 og flyttet til Skjetten i 2004.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Informasjonskontroll (foretak) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.