James Robert Collett (1914–1941)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
James Robert Collett, fra Våre falne.

James Robert Collett (født 24. august 1914 i Oslo, død oktober/november 1941Nordsjøen) var lege. Han omkom under et forsøk på å komme seg over til Storbritannia under andre verdenskrig.

Han var sønn av barnelege Arthur Collett (1879–1968) og Ingeborg Wedel Jarlsberg (1889–1951). Faren tilhørte slekta Collett, mens mora tilhørte slekta Wedel Jarlsberg.

Han ble den 8. mars 1941 gift med Wenche Reimers (1920–1998). Hun ble senere gift med arkitekt Jens Andreas Selmer, og hadde selv en arkitektkarriere under navnet Wenche Selmer.

Under den finske vinterkrigen 1939/1940 var Collett frivillig ambulansesjåfør for Norges Røde Kors. For sin innsats mottok han det finske frihetskorset med sverd i 4. klasse. Han var på det tidspunktet medisinstudent. Da Norge ble angrepet i april 1940 meldte han seg som sanitetsløytnant. Han fulgte kampene nordover, og var med på Hadeland, i Gudbrandsdalen, Romsdal og Åndalsnes. Deretter dro han videre nordover hvor han var til kapitulasjonen i juni. Han kom seg så over til Sverige. I 1941 avla han medisinsk embetseksamen.

Den 30. oktober 1941 var han leder for ei gruppe på rundt tjue nordmenn som skulle reise over til Storbritannia fra Gøteborg med ei fiskeskøyte. Den forsvant sporløst på Nordsjøen, og det var ingen overlevende.

Fem måneder etter at han omkom på sjøen fødte Wenche Reimers deres eneste barn, sønnen Robert.

Etter krigens slutt måtte sønnen Robert Collett jr. reise sak mot faren for å få en dødsformodningsdom. I og med at han da var bare fire år gammel var det mora som hans verge som sto som saksøker. Saken ble ført for Oslo byrett.[1] Den endte med en dødsformodningsdom, der datoen ble satt til november 1941; det var ikke nødvendig å være mer spesifikk enn dette. Se også avisklipp om saken i galleriet nedafor; klikk på bildet for lesbar versjon.

Galleri

Referanser

  1. «Innkallelse til hovedforhandling i Dødsformodningssak» i Norsk Lysingsblad 1946-08-21. Digital versjonNettbiblioteket.

Litteratur