Johan Austbø (1879–1945)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Johan Austbø (1879-1945)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Austbø (1879-1945).jpg

Johan Austbø (født 1879, død 1945) var en lærer, lyriker, forfatter og målmann som i mange år arbeidet i folkeskolen i Leikanger, Os og Øvre Eiker. Han utga rundt 20 bøker, som omfattet diktsamlinger, fortellinger, barnebøker og biografier. I tillegg skrev han en lang rekke dikt og småstykker som ble offentliggjort i aviser og tidsskrifter.

Familie

Austbø ble født den 23. oktober 1879 i Høyanger i Sogn. Foreldrene var bonde og bygningsmann Hans Einarson Austbø og Sigrid Botolfsdatter Måren. De drev gården Viken ved Ikjefjorden i Høyanger, der Johan vokste opp sammen med flere søsken.[1]

Johan Austbø med kone og barn omkring 1920.

I februar 1903 ble han gift med Karolina Bøthun fra Fresvik i Leikanger,Fremtiden 20/2-1928. og de fikk fire døtre og to sønner:

Fra 1917 bodde familien på eiendommen Heim, rett ved Skotselv skole.

Johan Austbø døde 23. desember 1945, og han ble gravlagt ved Haug kirke.[8]

Lærergjerning og ungdomsarbeid

Skotselv skole, der Johan Austbø var lærer i 30 år, fra skolen ble bygd i 1924 til han sluttet som lærer i 1943.

Etter folkeskolen gikk Austbø på Sogndal folkehøgskule. Han tok eksamen ved Elverum lærerskole i 1901, og deretter var han lærer ved Frønningen og Fresvik i Leikanger fram til 1906 og på Lepsøy i Os ved Bergen fra 1906 til 1912. Fra 1912 var han bosatt i Skotselv og var ansatt som folkeskolelærer i Øvre Eiker kommune fram til han trakk seg tilbake i 1943. Her var han lærer ved Hære skole og Skotselv skole. I løpet av yrkeslivet fikk han stipend til flere lærerkurs. Han var formann i Os Lærerlag og i Øvre Eiker Lærerlag. En periode var han også agent for Trondhjems Brandforsikringsselskab i Skotselv-området.[9]

Austbø var aktivt med i ungdomsarbeidet, og han var med og startet ungdomslag både i Leikanger og i Os, og begge steder var han en periode formann. Han var også sekretær i Hordaland ungdomslag, og seinere var han aktiv i Bakke ungdomsforening i Skotselv.[10] Han reiste mye rundt som taler, blant annet i ungdomslag og avholdsforeninger, og han skrev en rekke artikler i norske og amerikanske tidsskrifter. I mange år var han formann i Den Norske Folkeviseringen, og han var med i en delegasjon på 70 nordmenn som i 1911 reiste til Færøyene for å hente impulser fra færøysk sagadans. Denne reisen har han skildret i boka «Folkedansen i 20 aar : 1903-1923».

Forfatterskap

Austbøs sans for poesi og nynorsk ble vekket da han var elev ved Sogndal folkehøgskule, der læreren hans, Jens Kvåle utga bladet «Ungdom», der Austbø fikk publisert sine første dikt.

Han debuterte i 1904 med diktsamlingen «Heim» og ble da hyllet som er arvtager etter Per Sivle. Den neste boka, «Einar Tambeskjelvar : ei sogebok i kvæde», fikk imidlertid en svært lunken mottakelse da den ble anmeldt i Dagbladet.[11] Seinere utga han flere diktsamlinger og små fortellinger, men også barnebøker, humorbøker og fagbøker - blant annet en studie av dikterkollegaen Olav Sletto, som også bodde på Øvre Eiker en periode, samt biografier om hvalfangeren Svend Foyn og polfareren Olav Bjaaland. Han redigerte også tre bind i serien «Bar og blom : til upplesing i ungdomslag», med småstykker av kjente og mindre kjente nynorsk-forfattere. Han skrev også en rekke dikt og småstykker som ble publisert i aviser og tidsskrifter - blant annet var han regelmessig bidragsyter til «Nynorsk Vekeblad», der han var fast medarbeider en periode. De siste to leveårene var han forfatter på heltid, og flerfe av bøkene hans ble utgitt i denne perioden.

Hans mest kjente tekster er sangene «Bind deg ein blomekrans» [12] og «Den svalande vind», som seinere har blitt spilt inn av kjente artister som Lillebjørn Nilsen, Finn Kalvik og Agnes Buen Garnås.

Bøker og diktsamlinger av Johan Austbø

Tittelbladet på Austbøs første diktsamling, som ble utgitt i 1904.



Dikt trykt i aviser (utvalg)


Referanser


Kilder




Eiker Leksikons logo.jpeg Johan Austbø (1879–1945) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!