Johanne Fodstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Johanne Fodstad (1920-åra).
Foto: Fra Ranveig Kalrudstads familiealbum (utsnitt).

Johanne Fodstad (født 28. april 1858 i Østre Toten, død 2. februar 1944 i Oslo) var husmor og syerske. Hun vokste opp i Østre Toten, men rundt 1900 flytta hun og familien til Kristiania. Etter Amerika var dette hovedmålet for den store flyttestrømmen fra innlandsbygdene rundt forrige århundreskifte.

Bakgrunn

Hun vokste opp i husmannsmiljøet i Nordlia i Østre Toten, som datter av Johannes Olsen (1828-?) og Lovise Olsdatter (1826-1917). Familien bodde på flere husmannsplasser i Nordlia, blant annet i Fosstuggua.[1] Johanne var søster av Otilie, gift med Martin Kalrustad, og Ole Askeli. Alle de tre søskna klarte å klatre opp fra husmannsklassa; Otilie og Ole kjøpte begge gardsbruk, Johanne reiste til hovedstaden.

Ekteskap, familie og flytting

Hun gifta seg rundt 1892 med Otto Fodstad (1849-1919). Også han var østertotning, men oppvokst på gard. Fodstad hadde drevet landhandel, men slutta med dette da den første kona hans døde. Med Johanne, kone nummer to, fikk han barna Oskar (1894-1959) og Julie (1899-1981).

Familien flytta rundt 1900 til Kristiania. De bodde først på Vålerenga, men etter ca. fem år der flytta de inn i en leilighet i Schweigaards gate 58. Otto arbeidde som agent for ulike manufakturfirmaer. Sønnen Oskar vokste delvis opp på Toten, som pleiesønn hos tanta og onkelen på Øver-Kallrustad.[2]

Søm - og 25 år som enke

Postkortet fra Martha Daffinrud, 6/1 1918.

Om sommeren og i jula var hele Fodstad-familien ofte på Toten, og bodde mest på Kallrustad. Det ble tatt mange bilder fra familiens besøk der.

Jula 1917 var Johanne og familien igjen på Kallrustad. I nabolaget der var det kjent at Johanne Fodstad var syerske, og dattera på Ner-Kallrustad (Martha Daffinrud) ville gjerne ha sydd ei bluse. Hun skreiv 6. januar 1918 et postkort til mora:

«Vil du mor være saa snild, dersom Johanne Fodstad ikke er reist igjen, at kjøpe et blusetøi for mig paa meieriet og faa hende til at sy den; ikke altfor lys. Til hverdags! Tusen hilsener til dere alle. Martha. Jeg skal betale det naar jeg kommer hjem.»

Året etter at Fodstad fikk dette oppdraget, ble hun enke. En kan gå ut fra at hun tok på seg flere syoppdrag i de 25 åra hun måtte forsørge seg sjøl, muligens ved sida av oppsparte midler og en beskjeden enkepensjon. Adressebøkene viser at hun fortsatte å bo i Schweigaards gate.

4. februar 1944 sto dødsannonsen i Aftenposten: «Vår kjære mor, svigermor og bestemor enkefru Johanne Fodstad døde stille og rolig den 2. febr. 1944. [...] Begraves på Gamlebyens gravlund tirsdag den 8. februar kl. 13.»

Referanser

  1. Folketellinga 1865 for Østre Toten
  2. Se div. folketellinger og adressebøker for Kristiania, komplett liste nedafor. Etter 1910-tellinga for Østre Toten var Oskar pleiesønn på Kallrustad.


Kilder og litteratur

Eksterne lenker