Oskar Fodstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Øver-Kallrustad, der Oskar Fodstad var pleiesønn. Oskar står trulig som nr. 2 fra venstre, mens søstera Julie sitter foran. Bildet er tatt på 1940-tallet.
Foto: Fra Ranveig Kalrudstads familiealbum
Fra Gamlebyen gravlund, der Oskar og Agnes Fodstad er gravlagt.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Oskar Fodstad (født 10. august 1894 i Østre Toten, død 30. september 1959 i Oslo) var i ei årrekke ansatt ved Botsfengselet i Oslo. Han var først oppsynsbetjent, deretter verksassistent, men avanserte til slutt til verksmester. Da fengselet i 1951 feira sitt 100-årsjubileum, ble Oskar Fodstad overrakt Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Bakgrunn og familie

Han var født på Østre Toten, som sønn av Otto (1849-1919) og Johanne Fodstad (1858-1944). Familien flytta til Vålerenga i Kristiania, der faren dreiv som manufakturagent, men Oskar vokste delvis opp som pleiesønn hos tanta og onkelen på Øver-Kallrustad i Nordlia på Toten. Her var han ei stund medlem av avholdslosjen Nordliens Haap, der også søskenbarna Hans og Helga på Kallrustad var aktive.

Oskar Fodstad var halvbroren til Jens Maurits Fodstad (1886-1945), mens søstera het Julie (1899-1981).

Ekteskap

Fodstad var gift med Agnes (1903-82). Paret bodde i Jordalgata 8, ikke langt fra Oskars arbeidsplass. De hadde også ei hytte ved Bunnefjorden.

Ettermæle

Fodstad døde plutselig, kort tid etter at han ble pensjonist. I nekrologen i bladet Fengselsmannen skildres han av kolleger som en «drivende mann som aldri sparte seg, og han var på bena både sent og tidlig. Om Fodstad kan man trygt si at han var en god fengselsmann og en verksmester som fengselet hadde stor nytte og glede av.»

Kilder og litteratur

Eksterne lenker