Nordliens Haap

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Losjen i Nordlia, ved nedkjøringa til bruket Askeli. Ukjent fotograf.
Teatergruppa i losjen ca. 1916. Foran med fele sitter seinere ordfører Einar Hermanrud, som var lærer ved Nordli skole.

Nordliens Haap var en avholdslosje i Nordlia i Østre Toten. Losjen ble oppretta rundt 1900. Til å begynne med hadde de møter på gardsbruket Ner-Kallrustad, hos formannen Rasmus Daffinrud. Daffinrud bygde på huset på Kallrustad for å gi rom for losjen. Ca. 1907 bygde Nordliens Haap imidlertid eget lokale, på tomt fra bruket Askeli. Daffinrud fortsatte som formann.

Aktiviteten var stor fram til andre verdenskrig. Det var hyppige møter, ofte med inviterte foredragsholdere. Losjen hadde egen teatergruppe, og en redaksjonskomité laga ei håndskrevet avis. Lokalet ble også leid ut til andre foreninger, f.eks. når de skulle ha basarer eller holde møter. I 1919 var det basar til inntekt for skolebiblioteket her. Også Frelsearmeen, Nordliens musikkforening og indremisjonsforeninga i Nordlia hadde møter her. Fram til slutten av 1920-tallet, da bedehuset ble bygd, var avholdslosjen det eneste forsamlingslokalet i Nordlia.

Medlemmene kom stort sett fra Nordli skolekrets, men også i nabokretsen Bjørnsgård var det ivrige losjefolk. En av disse var Kasper Dæhlen fra småbruket Solbjørsdælin. Personer fra småbruk og mindre garder dominerte medlemslistene.

Rundt 1960 var det imidlertid slutt med losjemøter, og huset ble solgt til en privatperson. Han brukte huset som feriebolig. Det gamle losjelokalet ble trulig revet rundt 1980. I 2009 ble det oppført en enebolig på denne tomta.

Aktive losjemedlemmer i Nordlia

Kilder og litteratur