Kristian Strøm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Entreprenør Kristian Strøm oppførte det meste av større bygninger i Harstad i en periode på ca. 40 år.
Kristian Strøms bolig. Foran huset var det en velstelt hage. Huset ble revet på 1960-tallet for å gi plass for Lorry Varehus.

Kristian Strøm (født 28. juli 1884Hamarøy, død 14. september 1961 i Harstad) vokste opp i Gratangen, ingeniør og entreprenør. Hans firma Kr. Strøm A/S bygde det meste av større bygg i Harstad i en periode på ca. 40 år. På sin 75-årsdag ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sin innsats som en av Nord-Norges fremste entreprenører. Han var også æresmedlem i Harstad Handelsstands Forening.

Strøm var utdannet ingeniør fra Trondhjem Tekniske Læreanstalt. Sine første arbeidsår som ingeniør hadde han ved Byingeniørkontoret i Trondheim, Troms Fylkes Vegvesen, gruveselskapet A/S Salangsverket og som byingeniør i Vadsø før han i 1914 ble ansatt som byingeniør (stadsingeniør) i Harstad - en stilling han hadde til 1918.

I 1916 startet han sammen med Kristian Holst og Reidar Kaarbø «Kr. Strøm Beton A/S», og oppførte fabrikk i Tore Hunds gate 7 for fremstilling av betong, stein og grå bygningsstein i størrelse med vanlig brent teglstein. Disse lokalene ble senere brukt av Harstadsild A/S og deretter av Holst Fryseri & Kjøleanlegg.

I 1918 startet han sitt eget entreprenørfirma, «Kr. Strøm A/S».

Strøm bygde det meste av de mange prosjektene hans gode venn Bertheus J. Nilsen satte i gang. Betongselskapet ble nedlagt i 1924. I stedet konsentrerte firmaet seg om entreprenørselskapet og fikk oppdrag over hele Nord-Norge. Det var spesialisert i kaibygging som krevde kompetanse på undervannsarbeid. Man utvidet også forretningen til å omfatte rør og sanitærutstyr.

Omkring 1950 ble entreprenørvirksomheten skilt ut under navnet «Ing. Kr. Strøm A/S», og sønnen Johan Ludvig Strøm (1910-1979) ble daglig leder, mens sønnen Konrad N. Strøm (1912-1992) ble daglig leder for rør, sanitær- og byggeartikler, som fikk navnet «K. Strøm A/S». Sønnen Einar Strøm (1913-1982) var rørleggermester og opprettet eget rørleggerfirma.

Kristian Strøm var med i lokalpolitikken og satt både i bystyret og formannskapet for Høire. En tid var han også formann i Harstad Kraftverk.

Kilder