Landsinnsamlingen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Landsinnsamling en til Luftflaate sørget for å få laget en egen plakat. Foto FLO Kjeller arkiv.
Maurice Farman MF 7 Longhorn var Hærens første flytype på Kjeller.
FF 1 Maurice Farman Longhorn på Kjeller i 1915. Flyene hadde navnene «Ganger Rolf» og «Njaal».

Landsinnsamlingen er betegnelsen på en landsomfattende pengeinnsamling som Norsk Luftseiladsforening iverksatte i 1912 med sikte på å etablere en egen norsk flyflåte.

Det aller første flykjøpet

Norsk Luftseiladsforening kjøpte allerede i 1912 to franske Maurice Farman militæraeroplan av typen MF 7 Longhorn med 70 HK motor. Flyene hadde en hastighet på 95 km/t og en rekkevidde på 240 km.

Støtte til flygerutdanning

Sommeren 1912 fikk de fire første norske offiserene flyutdannelse i Frankrike, tre av disse var fra Hæren: Einar Sem-Jacobsen, Henrik Thaulow og Fredrik Christian Sejersted, samt Halfdan Gyth Dehli, den første lederen av flyvirksomheten i Marinen fram til 1916. 21. juli 1912 tok Sem-Jacobsen som første nordmann internasjonalt flysertifikat. De tre hæroffiserene deltok allerede samme sommer på Hærens store feltmanøver i traktene mellom Hamar og Elverum. 1. september 1912 fløy Einar Sem-Jacobsen det første av hærens gavefly under øvelsen, og fløy det deretter til Kjeller flyplass.

Ga støtet til etableringen av Kjeller flyplass

Johan Nerdrum omtaler hendelsene på denne måten i sin bok "Fugl Fønix En beretning om det norske luftfartsselskap":

"Landsinnsamlingen (for å kjøpe inn et fly) hadde allerede bragt så godt resultat at man kunne kjøpe inn et fly i tillegg til det Paris-komiteen hadde gitt. Det var innkjøpt to Farman-todekkere som ble sendt samtidig fra Paris 12. august 1912. Det var også kjøpt en automobil som skulle stilles til disposisjon for et vordende flyvåpen. Dessuten var det midler til forskjellig utstyr på den nye flygeplassen man hadde tatt i bruk på gården Kjeller ved Lillestrøm."

"Den 23. september (1912 ) var også en merkedag. Da var det for første gang to aeroplaner i luftrommet over Kristiania på samme tid. "Gange Rolv" og "Njaal", som det andre var døpt, gikk opp fra statens flygeplass ved Lillestrøm og kretset over hovedstaden i 1000 meters høyde." "På Kjeller begynte man nå å innrette en flygeplass og hangarer med de beskjedne midler man rådde over. De tre flygerne var stadig på vingene, og deres øvelser ble en så dagligdags foreteelse at det ikke lenger var stoff for avisene."

"For budsjettåret 1913-1914 fremmet Forsvarsdepartementet en forsiktig proposisjon om opprettelse av et flygevåpen som et spesialvåpen av Hæren. Man ville først ha midler til å erverve grunn for flygeplassen på Kjeller, som var å få for mindre enn 30 000 kroner. Dessuten var det foreslått noen kroner til verkstedbygning og skur for de flyene som den private innsamling hadde skaffet til veie. Forslaget, som fikk flertall i militærkomiteen, hadde en sluttsum på 125 000 kroner."

"Mekaniker og sykkelrytter Jul Hansen var en av de aller ivrigste blant flygesportens entusiaster i Norge.... (Han kjøpte et aeroplan og tok flygekurs i Sverige, var lærer for det norske flyveselskap)... Etter en tur over Oslo, havnet Jul Hansen med flyet på nesen i Kjellers grus. Og så var det slutt med Det norske flyveselskaps virksomhet." (høsten 1913 - det første havari på Kjeller?)

"Virksomheten på Kjeller og ved Marinens etablissementer i Horten var selvsagt omgitt med taushet. Det var jo krig i verden, selv om vi var nøytrale....Flygeskolen på Kjeller hadde vært i gang fra 1914. ..... Fra den første begynnelse i 1914, da Roald Amundsen, kaptein Klingenberg, rittmester Nordby og kaptein Holmsen samt sjefmekaniker Nielsen var de første elevene som ble flygerutdannet i Norge, er skolen vokset med stadig økende fart. Siden 1914 er det nå i alt utdannet 55 elever." (omtale i «Flyveren» i 1918).

"Den første som tok sertifikat av nordmenn var ingeniør Chr. Lie. De neste var, i kronologisk orden, Thaulow, Sem-Jacobsen, Gyth-Dehli, Sejersted og Jul Hansen. Nr. 10 var Tryggve Gran og nr 11 var Roald Amundsen.


Kilder

Kåre Fasting : "Fra Kontraskjæret til Tokio". Johan Nerdrum: "Fugl Fønix. En beretning om det norske luftfartsselskap", Gyldendal 1986.



Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.