Nyholmen skanse

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nyholmen skanse sett fra moloen i Bodø havn.
Foto: Chris Nyborg (2016).
Skansen sett fra øst.
Foto: Chris Nyborg (2016).
Maleri av Peter Frederik Wergmann (1802–1869). Til høyre ligger Nyholmen med skansen. Flagget med unionsmerket tyder på at dette er malt etter 1844.

Nyholmen skanse ytterst på Burøya i Bodø ble anlagt i 1810 for å beskytte Hundholmen faktori med kornlagrene mot britiske angrep under Napoleonskrigene. Nyholmen og Skansen i Hammerfest var de to eneste festningene som ble anlagt i Nord-Norge i denne perioden. Skansen er godt synlig fra Bodsø sentrum, og ettersom den ligger på ei halvøy er det enkelt å komme seg dit. Opprinnelig var det ikke slik, for Burøya er ei kunstig landtunge som forbinder Nyholmen med fastlandet. Nyholm Skandses Compagnie driver anlegget, som sammen med Nyholmen fyr og Kystverkets brygger var Bodøs tusenårssted.

Skansen var bemanna av utkalte fiskerbønder, som ofte måtte seile 70–80 mil i åpen båt for å melde seg til tjeneste på våren, og så gjøre den samme reisa hjem igjen på høsten. Opptil 150 mann gjorde tjeneste på skansen i sommerhalvåret. På vinteren trengte man ikke et like sterkt forsvar, ettersom vinterværet i Bodø gjorde det så og si umulig for britene å angripe da. Nyholmen skanse var aldri i kamp. Det var kamper i Hammerfest i 1809 og ved Tromsø i 1812, og muligens har Nyholmen vært så avskrekkende med sine tolv kanoner som dekker hele innløpet til havna at det sparte byen for angrep.

Deler av området ble fra 1814 leid ut til handelsmannen Carl Johan Gerss. Dette varte fram til den store skandalen omkring Gerss i 1818, kjent som Bodøsaken.

I 1835 ble skansen nedlagt. Den begynte å forfalle, og først i 1960-åra begynte man å restaurere den ut fra originalregningene av ingeniørkaptein Friis.

Det er satt opp tolv kanoner, hvorav de fleste er reproduksjoner av de typene som ble brukt på skansen. Hver kanon har et navn, og det er satt på plaketter som forteller hva den heter og hvem som har gitt den. Navnene og giverne, med den nummerering av kanonene som er gitt på anleggets informasjonsskilt, er:

  1. Carl Johan Gerss, donert av Halvdan Sivertsen.
  2. Nordlands Trompet, donert av Karl Erik Harr.
  3. Faktor Christian Jakhelln, donert av etterkommere.
  4. Hundholmens Prøve, donert av Bodø havn.
  5. Sorenskriver Peder Engerlaus Koch, donert av familien Koch.
  6. Henrik Hornemann Rist, donert av Kristianna og Jan Erik Rist.
  7. Kommandant Alnæs, donert av Anne Holm Gundersen og Tor Gundersen.
  8. Utlånt av Forsvarsmuseet.
  9. Faktor Geelmuyden, donert av SAMBO.
  10. Utlånt fra Forsvarsmuseet.
  11. Torstein Toresen Steen, donert av etterkommere.
  12. Damenes kanon, donert av «byens kvinnelige støttespillere».

På høytidsdager avfyrer Nyholms Skandses Compagnie salutt fra skansen.

Galleri

Litteratur

Koordinater: 67.287548° N 14.367453° Ø