Olav Kvaale

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Olav Kvaale (født 21. oktober 1889, død 1979) var prest og amatørfotograf.

Han ble født på gården Kvåle (Kvaale) i Høydalsmo, tidligere Lårdal, nå Tokke kommune i Telemark. Sønn av Hæge og Halvor Olavson Kvaale. Han var nest eldst av åtte søsken. Den eldste døde tidlig, så Olav var i virkeligheten eldst i søskenflokken. I barndommen hans bodde familien på Kvåle, men siden kjøpte familien gården Gråtenmoen utenfor Skien.

Kvaale studerte i Kristiania, der han tok teologisk embetseksamen ved universitetet høsten 1916 og praktisk-teologisk eksamen våren 1917. Gift i 1917 med Signe Oftelid, som også var fra Høydalsmo. To barn, Halvor f. 1919 og Helga f. 1922. i perioden 1917-25 var Kvaale residerende kapellan i Gloppen prestegjeld, bosatt på Flølo prestegard i Breim. Fra 1925 til 1945 var han sokneprest og 1945-55 prost i Nordfjord. I denne tiden var Kvaale og familien bosatt på Vereide prestegard. Etter at Olav Kvaale ble syk i 1954, søkte han om permisjon. Han fikk avskjed fra embete fra 1. januar 1955 og bosatte seg hos sin datter i Sandane, hvor han bodde til han døde.

At Kvaale var glad i bygdene og folket der, kan bildene hans fortelle om. Det er stor bredde i fotomaterialet Kvaale har etterlatt seg. Amatørfotografen Olav Kvaale var selvlært. Han gransket lærebøker i fotografi, og hadde selv en liten samling utenlandske fotobøker. Han hadde også venner som var fotografer, mellom dem Lyslo på Sandane. Sitt første kamera fikk han omkring 1920. Han hadde eget mørkerom og fremkalte og kopierte for det meste bildene sine selv. Tidvis benyttet han fagfotografer. Kvaale hadde ofte med seg kamera, enten han skulle med presteskyssen til byen, eller han drog på fisketur med lærer Anders Heien. Kvaale var en ihuga friluftsmann. De mange prospekter fra turer som finnes i fotosamlingen hans, vitner om det.

Kilder

  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Olav Kvaale på Digitalt museum.
  • Olav Kvaale på KulturNav
  • Olav Kvaale i Historisk befolkningsregister.
  • Olav Kvaale i folketelling 1910 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet
  • Erlandsen, Roger: Norske fotosamlinger. Utg. Ad Notam. Oslo. 1989. Digital versjonNettbiblioteket
  • Gammersvik, Ågot: Prest og fotograf. Fotografi frå Gloppen, Hyen og Breim (1920-1950) av Olav Kvaale. Katalog til utstilling i Nordfjord Folkemuseum 1985.
  • Firda Tidend, 12. mars 1985.
  • Gammersvik, Ågot: «Nordfjordprosten var amatørfotograf», i Jul i Nordfjord, utg. Firda ungdomslag, 1985.


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Olav Kvaale er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.