Oscar Hvalbye

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Selvportrett av Oscar Hvalbye
Foto: Oslo Museum

Oscar Hvalbye (født 3. juli 1864 i Prestegaten 17 i Christiania, død 1938) var prest og amatørfotograf. Han var i mesteparten av sitt yrkesaktive liv knytta til menigheter på Kristianias østkant.

Familie

Oscar Hvalbye ble født Oscar Tellefsen. Som ung ble han pleiesønn, senere adoptivsønn av Lars Hvalbye (f. 1829), som var lærer ved Møllergata skole, og fru Amalie Hvalbye (1836-1925).[1]

Selv hadde han og kona, Fanny, barna Lars Vilhelm (f. 1894) og Olga Amalie (1896-1969), som gikk under navnet Mally.

Prestevirke

Res. kap. Oscar Hvalbye
Foto: Fra Norges kirke i 1914, red. A. Gundersen, 1914

Hvalbye tok teologisk embetseksamen i 1889, 25 år gammel. Som nybakt teologisk kandidat arbeidet han en tid for Kristiania Indremisjon uten lønn inntil han i 1892 ble utnevnt til hjelpeprest i Hedrum. Etter ett år kom han tilbake til hjembyen, som hjelpeprest i Sagene menighet. Etter 4 år i denne stillingen og 2 år som hjelpeprest i bymisjonen, ble han utnevnt til sogneprest i Mo i Telemark. Etter 3 år her søkte han avskjed og vendte tilbake til Christiania, hvor han siden hadde sin gjerning. Han var i 20 år residerende kapellan i Petrus menighet. Fra 1922 til han pensjonerte seg i 1932, var han sogneprest i Gamlebyen menighet.

Han satte også merkbare spor etter seg i bymisjonen. Særlig hans uortodokse gatemisjon vil bli husket.

Fotografi

Til stor glede for ettertiden var han en pasjonert fotograf som samarbeidet med sin gode venn Anders B. Wilse. Fotografisamlingen ble i 1986 gitt til Oslo Bymuseum av Hvalbyes svigerdatter, Kari Quam Hvalbye.

Musikalsk virke

På 1920-tallet holdt han sangandakter i radioen, og han var også generelt interessert i musikk, både som sanger og instrumentalist (artikkelen i Morgenposten forteller dessverre ikke hvilket instrument). Han var blant de som stifta Guldbergs Akademiske Kor i 1916.

Se også

Kategori:Bilder av Oscar Hvalbye

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Oscar Hvalbye er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!
  1. Oscar Tellefsen i folketelling 1885 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet