Peder Hasselknippe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Peder Hasselknippe (født 30. desember 1843, død 1915) var gardbruker og valgmann.

Han het opprinnelig Peder Larsen, men ble gardbruker på Hasselknippe i Redalen i daværende Biri kommune. Han var gift med Lisa Andersdatter. Ifølge folketellingene hadde han også moren Marit, broren Martinius og flere andre slektninger boende på gården.

Vi finner også Peder Hasselknippe som valgmann til stortingsvalgene i 1894 og 1897, da Norge fortsatt hadde dette som en del av det politiske systemet. Ved valgene i 1894 og 1897 var han sammen med Cæsar Landaasen, Henrik G. Sveen (kun 1894) Even Feiring og Anton Evensen (kun 1897) valgmenn for Venstre. Begge gangene tapte de valgrunden i Biri herred, og måtte se Høyres valgmenn ta turen til det endelige valget i Lillehammer. Ved begge tilfellene, 10. oktober 1894 og 7. oktober 1897, ble Høyre imidlertid utklasset på fylkesbasis slik at Venstre fikk alle fem stortingsrepresentantene fra Kristians amt.

Gjennom broren Martinius var han onkel til Lars og Olav Hasselknippe, kjente navn i Gjøviks bilbransje. Gjennom Lars og Olav ble Peder også i sin tur grandonkel til henholdsvis Oskar og Per Hasselknippe. Peder Hasselknippe døde i 1915 og er begravet på Biri kirkegård.

Kilder