Plåterud (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Plåterud
Plåterud Lørenskog 1965.jpg
Plåterud i 1965.
Fylke: Akerhus
Kommune: Lørenskog
Gnr.: 82

Plåterud er en matrikkelgård i Lørenskog kommune. Plåterud grenser i nord til Bårli, i øst til Kurland, i sør til Hovelsrud og i vest til Nordby.

Navnet var sannsynligvis opprinnelig Plátararuð, noe som tyder på at den som ryddet gården, lagde plateharnisker til bruk i rustninger. Gammel uttale er płå`terú. Plåterud ble ryddet i middelalderen, men falt i øde da befolkningstallet gikk kraftig ned i senmiddelalderen. Først ca. 1614 fikk gården på ny en bruker. Den eldste kjente eieren er Lørenskog kirke i 1575, men Plåterud skiftet eier mange ganger fra 1670 inntil den ble selveiergods ved overdragelser rundt 1750.

Ingen av bygningene på Plåterud er særlig gamle. Et våningshus fra begynnelsen av 1800-tallet ble erstattet av et nytt i 1953, og det gamle ble senere revet. Alle kuene på gården omkom da uthusene brant i 1925, og dagens uthus er yngre. Et stabbur er fra 1912. Plåterud har i dag jordbruksarealer øst for Gamleveien, mens et mindre areal mellom Gamleveien og SiA er utbygd.


0230 Lorenskog komm.png Plåterud (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.