Rasmus Meyers samlinger

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Rasmus Meyers Samlinger»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bygningen fra sine første år.

Rasmus Meyers samlinger ligger i Rasmus Meyers allé 7 i Bergen og er et museum for billedkunst, møbler og interiører. Det er fra 2006 en del av Bergen kunstmuseum (fra 2013 KODE) sammen med Bergen billedgalleri og Stenersens Samling.

Samlingen er bygd kunstsamlingen til kjøpmann Rasmus Meyer (1858–1916), og denne ble donert til Bergen kommune av arvingene etter hans død i 1916. En betingelse for gaven var at den skulle holdes samlet, skilt fra andre gjenstander ig tilgjengelig for publikum.

Bygningen

Samlingen vises i egen museumsbygning ved Lille Lungegårdsvann, tegnet av Ole Landmark (1885–1970) i 1924 og finansiert av kommunen. Bygningen er oppført i grovpusset tegl hvor detaljer er i mørk kleberstein, rødt tegltak og kobbertårn. Bygningen er i to etasjer og har en gulvflate på 656 m².

Det er en terrasse utefor fasaden hvor hovedportalen er det viktigste dekorative ledd. Det indre hvelvede partiet er båret av søyler med kapiteler (søylehoder) modellert av Axel Revold. Portettet av Rasmus Meyer, malt av Hjørdis Landmark, arkitektens søster, er en gave fra byen.

Samlingene

Rasmus Meyer var tidlig ute med å samling på Edvard Munchs kunst, og hadde verker fra alle Munchs perioder, til sammen 100 papirverk og 50 malerier. I Rasmus Meyers samlinger befinner det seg i dag kjente verker som «Sjalusi», «Melankoli», «Kvinnen i tre stadier», «Sommernatt», «Vårdag på Karl Johan» og «Aften på Karl Johan».

I tillegg til den store Munchsamlingen er det også verker av J.C. Dahl, Harriet Backer, Tidemand & Gude, Christian Krohg, Henrik Sørensen, Hjørdis Landmark og Ivar Lund, foruten arbeider av kunstere fra de andre nordiske landene, samt en stor samling tegninger.

Av møbler og interiører er det blant annet et interiør i rokokko med vegg- og takdekorasjoner av Mathias Blumenthal, elementer fra forsvunne hus, som en gyllenlærsvegg fra Jakob Kroepeliens bolig på Øvregaten som trolig lå på hjørnet ved Koren Wibergs plass, Hendrich Jansen Fasmers rokokkostue i Strandgaten og kjeglebanen (pufkulesalen) fra Tracteurstedet i Sandviken. Kommunen har tilført noen få kunstverker, som Gerhard Munthes forarbeider og interiørskisser til Håkonshallen.

Kilder

Koordinater: 60.38944° N 5.32766° Ø