Silje Stamneshagen (1993–2011)
Silje Stamneshagen (født 15. mai 1993 på Steinsland i Sund, død 22. juli 2011 på Utøya) skulle begynne i tredje klasse på Askøy Videregående skole høsten 2011. Hun var glad i musikk og en aktiv korpsmusikant. Stamneshagen var nyinnmeldt i AUF og på Utøya for første gang, da hun ble drept i terrorangrepet der. Hun var på Kjærlighetsstien.
Bisettelsen
Stamneshagen ble bisatt fredag 5. august 2011 fra Tveit kirke, der presten Peter R. Johansen forrettet for en fullsatt kirke. Mange satt også i kjelleren og fikk med seg bisettelsen på storskjerm, samt at mange stod ute. Tidligere rektor ved Davanger skole, Bjørg Helga Iversen, talte. Det gjorde også stortingsrepresentant for Hordaland, Jette Christensen (Ap), som lovte at hun heretter skulle stille seg selv spørsmålet: "Hva ville Silje ha gjort?". Fungerende ordfører, Siv Høgtun (H), holdt også tale og avsluttet med Frans av Assisis bønn. Det var mange musikalske innslag. Blant annet sang Arvid Søreide Tir N'a Noir av Vamp.
Minneord fra AUF og Abeiderpartiet
(...) Til nå har langt over 3000 tatt farvel og skrevet sine personlige minneord til Silje på Facebook. Askøy er hardt rammet av tragedien. To av deres mest aktive og engasjerte ungdommer er tapt. Det føles helt uvirkelig. Silje var elev ved Askøy videregående skole og skulle begynne i 3. klasse til høsten. Hun var en populær og sosial elev med mange venner. De beskriver henne som en oppofrende person som stilte opp når det trengtes, og alltid hadde en klem på lur. Hun var opptatt av at alle rundt henne skulle ha det bra.
Silje ville gjøre en forskjell og valgte å engasjere seg i det nylig startede AUF-laget på Askøy. Hun uttrykte stolthet over å være del av dette lokallaget, og hun gledet seg veldig til å delta på sin første Utøya-leir. Der skulle hun diskutere store og små problemer, synge rundt leirbålet og få nye venner. Hun ville være en del av dette gode fellesskapet. Miljøsaken var hennes store hjertesak i politikken. Like mye som hun var opptatt av klimaet og de store linjene i miljøpolitikken, var hun opptatt av miljøet i hverdagen. Hun lekset gjerne opp for medelever som kastet sigarettsneiper fra seg på gaten. Hun var glad i dyr, særlig hester og hunder. Ellers var musikk og dans blant hennes store lidenskaper. (...) | ||
– På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.
Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen[1] |
Minnesteder
Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Askøy kommunes 22. juli-minnesmerke, er reist i minnesparken ved Vatnavatnet, 500 meter fra rådhuset på Kleppestø. Askøy kommune mista Silje Stamneshagen (18) og Kevin Daae Berland (15) på Utøya under terrorangrepene 22. juli 2011.
Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22. juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedet på Utøyakaia.
Utøyas bursdagsmarkering
På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[2]
22. juli-senterets bursdagsmarkering
På bursdagen til hvert terroroffer, setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av det og legger ut en minnetekst på sin Facebookside. Under er minneteksten for Silje i 2022.
Minnebok på Utøya
Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Under er Siljes minnebok avbildet.
Referanser
- ↑ Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
- ↑ Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
Kilder og litteratur
- 22. juli-ofrene. Aftenposten (morgen) 08.03.2012, s. 8-9. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Christensen, Stig H.: Drepte LO-medlemmer. LO-aktuelt 2011 Vol. 106 Nr. 12. Stiftelsen LO media. Oslo, 2011, s. 24-25. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Stamneshagen på Find a grave.
- Google Maps-kart over 22. juli-minnesmerker i Norge og utlandet. Oversikten utarbeida av Eva og Gunnar Rogneflåten 2021.
- Gulbrandsen, Cecilie: Vi skal aldri glemme deg. En fullsatt kirke tok et siste farvel med Silje Stamneshagen. s. 4-5. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Minnebilag. Minneord skrevet av pårørende, venner, kolleger og partifeller om terrorofrene. VG 08.08.2011, eget bilag, s. 64-96. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. De kan du lese i minneprotokollen under hver person. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
- Oslo tingretts dom av 24. august 2012 (NB! Ofrene er anonymisert, men dommen inneholder svært sterke beskrivelser av skader)
- Oversikt over dødsofrene. nrk.no, juli 2011. Besøkt 30.06.2021.
- NOU 2012: 14 Rapport fra 22. juli-kommisjonen
- Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Stormark, Kjetil: Da terroren rammet Norge, Kagge Forlag, Oslo 2011. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Silje Stamneshagen i Historisk befolkningsregister.