Snorre Haller (1981–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Snorre Haller (1981-2011)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
" Snorre Haller 30 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Trondheim kommunes 22. juli-minnested "Terra Incognita" sett fra Vår frues strete
Foto: Eva Rogneflåten (2021).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Snorre Haller, 30 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22. juli-senterets bursdagsblomst til Snorre Haller, 29. april 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Snorre Haller (født 29. april 1981 i Trondheim, død 22. juli 2011 på Utøya) var maler. Han var aktiv i AUF og i fagbevegelsen både på lands- og fylkesnivå. Han var også klubbleder på arbeidsplassen.

Under terrorangrepet på Utøya døde han utenfor hovedinngangen til Kafébygget. Kjæresten, Renate Tårnes, overlevde angrepet, men så Snorre bli skutt.

Oppvekst og virke

Snorre Haller vokste opp på en gård på Byåsen i Trondheim sammen med foreldrene, Eli og Bernt, søsteren Tove og broren Tore. I voksen alder eide og drev han i flere år familiens gård videre sammen med storebroren.

Gjennom sitt yrke som maler ble han engasjert i fagbevegelsen. På fylkesnivå i Sør-Trøndelag var han leder av Fellesforbundets ungdomsutvalg og medlem av LOs ungdomsutvalg. Han var også styremedlem i Fellesforbundets sentrale ungdomsutvalg og klubbleder i maler- og byggtapetserfirmaet Utgaard AS i Trondheim.[1]

Det var gjennom Fellesforbundet han deltok på Utøya i 2011. Tidligere på dagen den 22. juli hadde holdt et innlegg for å få flere unge engasjert i faglige spørsmål.

Bisettelse

Haller ble bisatt fra Ilen kirke i Trondheim fredag 5. august 2011, der Trondheimsordfører Rita Ottervik og stortingsrepresentantene Gunn Karin Gjul og Eva Kristin Hansen deltok. Presten Thormod Høyen forrettet og næringsminister Trond Giske representerte regjeringen og holdt tale under seremonien, som åpna med solosang av "Til ungdommen" framført av Åshild Mundal.

«– Vi er i dyp sorg for at han er borte. Vi i regjeringen sender våre tanker til familien.

Utøya skulle være idyll, vennskap, idrett, musikk og unge mennesker som utviklet arbeiderbevegelsen. Så kom angrepet.

– Verdiene som Snorre kjempet for var de samme verdiene som tok hans liv.

– Hvert åttende deltager ble drept i angrepet, og Snorre var en av disse. Det er ufattelig fortvilende.

Statsråden understreker at fagbevegelsen alltid vil huske det arbeidet Snorre Haller har lagt ned.

– Han tok alltid vare på folk rundt seg, og de hadde stor tillit til ham.[2]

Første nestleder i Fagforbundet, Anders Skattkjær, sa i sin tale:

Snorre var på Utøya som representant for Fellesforbundet da han ble drept. Samme dag som ugjerningen skjedde holdt han innledning. Snorre snakket om lærlingesituasjonen, om behovet for flere læreplasser. Han snakket om palestinernes situasjon i Midt-Østen og han snakket om det faglig-politiske samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og LO.[3][4]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Minneordet fra AUF og Arbeiderpartiet nevnte blant annet at:

Faglige rettigheter og et anstendig arbeidsliv er hjørnesteinen i Arbeiderpartiet og AUFs politikk. Snorre, som var maler av yrke, engasjerte seg sterkt i denne kampen. (...) [han bidro] til å inspirere mange ungdommer til fagforeningsarbeid. Hans mange verv og hans evne til å ta ansvar er en stor inspirasjon i seg selv.

Av sine venner og kolleger beskrives Snorre som en snill og raus person, et politisk og organisatorisk talent. Lederen av LO Roar Flåthen beskriver han som en av de fineste unge tillitsvalgte i organisasjonen.

(...)

Vi lyser fred over Snorre Haller sitt minne.

– På vegne av Arbeiderpartiet og AUF.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen[5]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene som ofrene kom fra. Trondheim valgte imidlertid en annen løsning, og satte av et helt område, «Terra Incognita – Den hvite plassen» som 22. juliminnested. Trondheimsregionen mista fem unge i Utøya-terroren: Gizem Dogan (17 år), Snorre Haller (30 år), Sondre Kjøren (17 år), Rolf Christopher Johansen Perreau (25 år) og Håkon Ødegaard (17 år).

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte setter en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.

Utøyakaia har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Under er Hallers minnebok avbildet.

Referanser

  1. Christensen, Stig H.: Drepte LO-medlemmer. LO-aktuelt 2011 Vol. 106 Nr. 12. Stiftelsen LO media. Oslo, 2011, s. 24-25. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Snøfugl, Elling Finnanger: Snorre Haller (30) gravlagt i Trondheim. Mange møtte opp i Ilen kirke for å se trondheimsgutten stedes til hvile i formiddag. nrk.no, 5. august 2011. Besøkt 24.10.2022.
  3. Christensen, Stig H.: Drepte LO-medlemmer. LO-aktuelt 2011 Vol. 106 Nr. 12. Stiftelsen LO media. Oslo, 2011, s. 24-25. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Snøfugl, Elling Finnanger: Snorre Haller (30) gravlagt i Trondheim. Mange møtte opp i Ilen kirke for å se trondheimsgutten stedes til hvile i formiddag. nrk.no, 5. august 2011. Besøkt 24.10.2022.
  5. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.

Kilder og litteratur