Sofie av Norge og Sverige

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto fra 1902 som viser Sofie sammen med barnebarna Margaretha (seinere dansk prinsesse) og Märtha (kommende kronprinsesse av Norge). De var prins Carls døtre.
Foto: Nationalencyklopedin

Sofie – fullt navn: Sofie (Sophie, Sofia) Wilhelmine Mariane Henriette – (født 9. juli 1836 i Biebrich i Nassau, død 30. desember 1913 i Stockholm) ble dronning av Norge og Sverige i 1872, da mannen Oscar II (1829-1907) overtok som konge. Etter unionsoppløsningen i 1905 fortsatte hun som dronning over bare Sverige i to år til, før sønnen Gustav V (1858-1950) og kona Victoria (1862-1930) ble nytt kongepar.

I Norge har hun gitt navn til flere steder. I Oslo gjelder dette Sofies gate og Sofies plassBislett i tillegg til helseinstitusjonen Sophies Minde, og i Kongsvinger finner vi Sofies gate, Dronningens utsikt og Dronningens kilde.

Prinsesse av Nassau

Hun tilhørte det tyske fyrstehuset Nassau, et av Europas eldste fyrstehus. Faren Wilhelm (1792–1839) var hertug av Nassau, men han døde da Sofie var tre år gammal. Hun vokste derfor opp hos mora Pauline (1810-56) på hennes enkesete ved Wiesbaden, som nå ligger i delstaten Hessen. Her skal Sofie ha fått en streng og religiøs oppdragelse. Etter at også mora var død, flytta Sofie til halvsøstera Marie, som var fyrstinne av Wied. Fyrstefamilien var bosatt på slottet Monrepos, og der møtte Sofie sin tilkommende ektemann prins Oscar av Sverige.

Dronning av Norge og Sverige

Kroningsseremonien i Nidarosdomen 18. juli 1873. Maleri av Knud Bergslien.

Bryllupet sto 6. juni 1857, og året etter kom det første barnet: prins Gustav. De fikk også tre gutter til:

  • Oscar (1859–1953), hertug av Gotland til 1888, greve av Wisborg fra 1892.
  • Carl (1861–1951), hertug av Västergötland og norske kronprinsesse Märthas (1901-54) far.
  • Eugen (1865–1947), hertug av Närke, kjent som kunstnerprinsen.

Mannen Oscar var bare den tredje eldste av de svenske prinsene, men den eldre broren Gustav døde i 1854, og i 1872 gikk også eldstebroren Karl bort. Han hadde tatt over som konge etter faren Oscar I i 1859. Fordi også Karls sønn var død, var det Oscar som var den nærmest arveberettiga til tronen. Oscar 2 og dronning Sofie ble krona i Storkyrkan i Stockholm 12. mai 1873, og 18. juli samme år ble de krona til norsk konge og dronning i Nidarosdomen i Trondheim.

Tilknytningen til Norge

Dronningens utsikt ved Austmarka ved Kongsvinger. Vi ser østover, mot Møkeren og Sverige.
Foto: Åsmund Skasdammen

Sofie oppholdt seg flere ganger i Norge. Som kronprinsesse bodde hun sommeren 1860 på Bygdøy kongsgård ved Kristiania, og i 1869 var hun på reise på Østlandet. I 1890 og 1891, da hun for lengst hadde blitt dronning, hadde hun sommeropphold på Skaugum i Asker, som seinere ble den norske kronprinsfamiliens bosted.

Den mest langvarige og faste tilknytningen hadde hun til storgarden Skinnarbøl utafor Kongsvinger. Der oppholdt hun seg de fleste somrene i perioden 1892–1904. Hun reiste dit i juni og ble til ut i september. Dronningen disponerte der det såkalte «Skinnarbølslottet», den prangende hovedbygningen som godseier O.A. Haneborg hadde satt i stand og pussa opp etter at han kjøpte eiendommen i 1890. Sofie hadde alltid med seg sitt eget tjenerskap, hester og vogner til Skinnarbøl, men hver sommer arrangerte hun en fest for husmennene på godset. Dronningen, som hadde dårlig helse og problemer med å gå, tok mosjonsturer på en trehjulssykkel på en sykkelbane på Skinnarbøl, og ikke minst var hun glad i å ri til utsiktspunktene i Vinger. Fra Sæterberget, som ligger 412 moh., kunne hun se østover mot innsjøene Møkeren, Søndre Hærsjøen og de store skogsviddene som strakk seg inn i Sverige. Dette berget har seinere ofte blitt kalt Dronningens utsikt.

Sofie var sosialt engasjert, og hun har gitt navn til stiftelsen Sophies Minde. Denne ble oppretta ved kongeparets regjeringsjubileum i 1897, da pengegavene som kom inn, ble gitt videre til et nytt hjem og skolebygg for vanføre. Dronning Sofie ga dessuten donasjoner til Kysthospitalet ved Stavern, det samiske barnehjemmet i Kvænangen, KFUK, Christiania Indremission og flere andre.

Kilder og litteratur

Sofie (Sofia) og Oscars sarkofager i Riddarholmskyrkan i Stockholm.
Foto: Trond Nygård (2019).