Stormoen (Brandval vestside)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Stormoen
Stormoen Snekkerhaugen Brandval vestside kart 1806.jpg
Stormoen på kart fra 1806. Snekkerhaugen er her navngitt som Jonashaugen. Glomma i øst. Kartverkets historiske arkiv.
Alt. navn: Gjølstadmoen
Først nevnt: Ca. 1770
Utskilt: nei
Sokn: Brandval
Fylke: Innlandet (tidl. Hedmark)
Kommune: Kongsvinger
Bnr: 95 u
Type: Tidligere husmannsplass

Stormoen er en tidligere husmannsplass under Søndre Gjølstad i tidligere Brandval kommune.

Plassen lå lengst sør på Søndre Gjølstads eiendom, ved grensen til Rolstad og mellom Vestre Solørveg og Glomma. Plassen skal være ryddet noe før 1770 av en Erik Olsen. Etter hans død i 1773, giftet enka seg i 1776 med Erik Arnesen fra Trettbråten i Vinger og flyttet fra plassen. En svigersønn av gardeieren kom deretter til Stormoen.

Arne Haagensen, født 1747 på Fjøser, ble gift med Olea Torstensdatter fra vestgarden under Gjølstad. De bodde på Fjøser da sønnen Haagen ble født 1772 og Kjersti kom i 1775. Så flyttet de til Stormoen, og her ble Ole født i 1778 og Gunne (Gunhild) i 1780. Av disse var det bare Gunhild som vokste opp. Arne og Olea skal ha hatt et turbulent ekteskap. Arne døde på Fjøser i 1790 og Olea her på Stormoen i 1795 – året før datteren Gunhild ble konfirmert. I 1801 var hun tjenestepike på Gjølstad, og hit til Stormoen hadde det kommet nye folk.

Peder Eriksen oppgis å være husmann med jord under Søndre Gjølstad ved tellingen 1801. Han er 29 år og bor på plassen Stormoen (Gjølstadmoen), sammen med kona Ingeborg Arnesdatter (Adolphsdatter) 43 år og datteren Marie på 11 år. Peder og Ingeborg var gift i 1795, og flere barn var døde: tvillingene Arne og Mari født 1795 og Gunhild født 1799. Marie som i tellingen oppgis å være 11 år, er nok noe yngre – døpt 1797, altså 4 år. I 1801 fikk de en datter som ble døpt Gunhild. Familien flyttet rundt 1804 til Vestaberg.

Stormoen hadde også plass til innerster. Jon Jonsen og Kirsti Arnesdatter giftet seg i 1799 og var etablert her da de samme år fikk datteren Karen. De flyttet like etter til Øvre Langeland i Vinger. Ei Olea Olsdatter på 53 år dør her i 1804. Senere ble plassen brukt som bopel noen år, men som husmannsplass ble den snart nedlagt.

Gjølstad skole

Skolebygningen på Gjølstad gjenreist på Roverud og påbygd en veranda i to etasjer. Bygningen ble der omtalt som Thomle. Bildeeier: Brandval historielag.

Like ved Stormoen – på vestsiden av Vestre Solørveg, ble i 1863 satt opp en skole for daværende Gjølstad krets. Skolebygget hadde også lærerbolig og det hørte med skolejord til læreren. Etter at ny skole ble bygd på Bånerud, ble denne skole solgt og satt opp på Roverud. Der fikk den påbygd en flott veranda i to etasjer og ble omtalt som Thomle.

Ved tellingen 1875 var Simon Høye lærer og bosatt her. Han var ugift, men hadde en tjenestepike. Han hadde da 2 kuer og 2 sauer. Det ble satt 1,5 tønne poteter, mens avlingen besto av litt blandkorn, noe havre og mye frø. Plassen ble utskilt 1863 og fikk bnr 22/4. I 1897 ble det solgt tilbake til gardeieren, og i 1950 står Per Gjølstad som eier:

4 Gjølstad søndre 0 mark 85 øre   Per Gjølstad

Se også

Kilder og litteratur

  • Artikkelen skrevet av Johan Seglsten på grunnlag av folketellinger, matrikler, pantebøker, kirkebøker, gravminner og gamle kart og aviser, samt avstemt mot de første bygdebøkene:
  • Seglsten, Johan: Fremad til lys og liv – skolehistorien for Kongsvinger, Vinger og Brandval. Utg. 2014. Historielagene i Kongsvinger.